Лукашенко не бачить проблем у підписанні Україною угоди з ЄС

Понеділок, 7 жовтня 2013, 12:33

Президент Білорусі Олександр Лукашенко не бачить жодних проблем у підписанні Україною угоди з ЄС про асоціацію.

Про це він сказав у понеділок в Мінську, зустрічаючись з прем'єром України Миколою Азаровим, передає "Інтерфакс-Україна".

"Якщо говорити відверто, то у цьому кроці у напрямку співпраці з Євросоюзом я не бачу ніяких проблем. Важливо інше щоб ця угода і наступні не закривали співробітництво України з Єдиним економічним простором, нашим Митним союзом", - заявив Лукашенко.

Говорячи про заплановане підписання Україною угоди з ЄС, він зазначив, що "ми занадто політизували цю проблему, ми загнали себе незрозуміло куди".

"Треба виходити з реалій. Те, що Україна підписує угоду про асоціацію з Євросоюзом, то це практично доконаний факт, якщо вірити заявам з Брюсселя і Києва", - сказав Лукашенко.

Тому, за його словами, "нам теж треба підходити таким чином, що Україна, як суверенна незалежна держава, вибрала такий шлях і вирішила укласти цю угоду".

Як зазначив білоруський президент, надалі, "якщо Митний союз будуть задовольняти українські пропозиції, то ми підемо назустріч".

"Якщо вони будуть ущербні і буде перекіс у бік Євросоюзу, то, звичайно, ні Росія, ні Казахстан, ні Білорусь на це не підуть. А якщо і підуть, то на підставі якихось компромісів", - пояснив Лукашенко.

При цьому президент підкреслив, що "хочемо ми цього чи ні, але нам доводиться жити в певних реаліях, вибудовуючи виходячи з цього нашу спільну політику".

"Як би себе Україна не повела, навіть якщо вступить до НАТО, ми все одно змушені шукати відносини з Україною, ми просто приречені на це з багатьох причин" , - зазначив глава білоруської держави.

Разом з тим президент Білорусі підкреслив, що "право України вибирати, в якому напрямку рухатися, а наше право - рахуватися з правом України і розуміти, що це суверенна і незалежна держава".

"Тому найближчим часом нам належить пройти дуже великий шлях з пошуку нормальної співпраці з Україною. Ми це розуміємо. Ми - це члени Митного союзу", - сказав Лукашенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування