Захист просить випустити активістів Greenpeace під домашній арешт

Понеділок, 7 жовтня 2013, 13:38

Адвокати активістів Greenpeace, які перебувають у СІЗО в Росії і звинувачених у піратстві, незадоволені умовами утримання і просять випустити їх під домашній арешт.

Про це заявив радник керівника адвокатської групи у справі Greenpeace Сергій Голубок, повідомляє РИА "Новости".

За його словами. захисту вдалося побачитися з усіма обвинуваченими та оцінити умови їх утримання в СІЗО, якими адвокати залишилися незадоволені.

Зокрема, у багатьох обвинувачених є проблеми навіть з доступом до питної води, деякі заарештовані поскаржилися на відеоспостереження в камерах.

Незадоволені захисники й умовами переміщення затриманих, яких перевозять у автозаках.

Голубок зазначив, що в СІЗО у обвинувачених є медичні проблеми, а також труднощі в спілкуванні зі співробітниками ізолятора - через мовний бар'єр.

"Ми пропонуємо обрати альтернативні запобіжні заходи - йдеться про домашній арешт, але суди відмовляють нам, апеляції починаються завтра (8 жовтня - ред.)", - сказав адвокат.

Він також додав, що захист активістів серйозно розглядає можливість звернення до Європейського суду з прав людини.

У свою чергу директор з програм Greenpeace Росії Іван Блоков заявив на прес-конференції в Москві, що скаргу до ЄСПЛ, швидше за все, подадуть 9 жовтня.

"Питання з приводу оскарження незаконності затримання до Європейського суду буде подаватися на наступний день після винесення ухвали щодо апеляції", - сказав Блоков.

19 вересня спецназ прикордонної служби ФСБ Росії взяв штурмом судно Greenpeace за спробу проведення акції протесту проти видобутку нафти на платформі "Прирозломна" у Печорському морі.

На Arctic Sunrise знаходився багатонаціональний екіпаж з 30 осіб, серед яких і один українець.

Всі вони були заарештовані на два місяці і звинувачені в піратстві, за яке їм загрожує до 15 років в'язниці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування