ВІЛ-інфіковані завалили Азарова ношеним взуттям

Вівторок, 8 жовтня 2013, 14:28

Представники "Всеукраїнської мережі Людей, що живуть з ВІЛ" закликали прем'єра Миколу Азарова звернути увагу на проблеми пацієнтів клініки на Лаврській.

Сотні пар взуття були викинуті перед Кабміном в нагадування про загиблих в результаті "ділення" будівлі Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського, передають "Коментарі".

За їх словами, співробітники Національної академії медичних наук неправомірно відтягують переїзд стаціонарних пацієнтів клініки у новозведені корпуси по вул. Амосова, 5.

Раніше пацієнти вимагали від президента НАМН Андрія Сердюка скасувати розпорядження, згідно з яким хворі клініки повинні переїхати в корпусу по вулиці Галицькій і проходити лікування там, поки не будуть здані нові корпуси та медичні стаціонар для хворих на ВІЛ/СНІД та гепатит.

ВІЛ-інфіковані завалили Азарова ношеним взуттям
ВІЛ-інфіковані завалили Азарова ношеним взуттям

"Я, як пацієнт і громадян України, не збираюся вмирати і буду боротися за свої права до останнього. Ці сотні пар взуття, які ми викинули перед Кабміном, символізують всіх тих, хто так і не дочекався допомоги від держави", - заявив глава пацієнтської організації UCAB Дмитро Шерембей.

"У той час, коли всі займаються "дільбою" клініки на Лаврській, люди вмирають", - додав він.

На сьогоднішній день громадянські активісти "Всеукраїнської мережі ЛЖВ" вимагають особистого втручання Азарова. Хворі хочуть, щоб їх повернули до лікарні Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л.В. Громашевського, а також почали розслідування неправомірних дій Сердюка.

"У клініці на Лаврській залишається 10 людей. Всіх інших насильно виписали з старого приміщення", - розповів голова координаційної ради "Всеукраїнської мережі ЛЖВ" Володимир Жовтяк.

За його словами, протягом серпня - вересня 2013 року президент НАМН України вигнав на вулицю 9 тисяч пацієнтів клініки, попередньо не виконавши своєї обіцянки переселити їх у нове приміщення по вулиці Амосова.

Клініку збиралися остаточно виселити ще в липні. Повідомлялося, що з неї вже вивозять обладнання.

Проте 11 липня між церквою, державою та ВІЛ-інфікованими пацієнтами було підписано меморандум, згідно з яким пацієнтів клініки, у якій лікують хворих на ВІЛ/СНІД, не виселятимуть, поки нове приміщення лікарні не буде готове.

У ньому, зокрема, було сказано, що приміщення Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського буде недоторканим, поки повністю не відремонтують будинок по вулиці Амосова, куди має переїхати клініка для пацієнтів ВІЛ/СНІД.

Документ став наслідком протесту пацієнтів на наказ Кабміну від 1 липня, що постановив  протягом тижня (до 8 липня) виселити клініку та її пацієнтів з приміщення, в якому вони наразі отримують життєво-необхідне лікування.

Раніше пацієнти клініки "Лавра" приковували себе наручниками до ліжок.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування