Якщо звільнять Тимошенко, то асоціацію точно підпишуть – віце-глава МЗС Польщі

Вівторок, 8 жовтня 2013, 14:23

Угода про асоціацію України з Євросоюзом схожа на підписану Польщею перед вступом до ЄС, а звільнення Тимошенко дасть остаточну впевненість, що її підпишуть.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ Польщі Катажина Пелчинська-Наленч в інтерв'ю Gazeta Wyborcza, повідомляє прес-служба МЗС.

Пелчинська-Наленч також зазначила, що Україна за останні місяці змогла багато чого досягнути у питанні виконання умов ЄС для підписання Угоди про асоціацію, і "європейські политики це бачать".

"До загального здивування Україна реалізує реформи, які запостулювала перед ЄС, пов'язані з устроєм та становленням права", - висловила здивування віце-міністр.

Проте, вона нагадала, що цієї весни Україна отримала від ЄС ще й чіткі вимоги про звільнення ув'язнених опозиціонерів, від якого може залежати все підписання Угоди про асоціацію.

"Ці ув'язнені, за винятком Юлії Тимошенко, уже випущені", - нагадала Пелчинська-Наленч.

"Якби звільнили прем'єра Юлію Тимошенко. То я б сказала: напевне так (Угоду про асоціацію підпишуть – ред.). Якщо ні, то залишиться знак питання", - додала вона.

Описуючи умови асоціації, вона сказала, що цю угоду "можна порівняти з тією угодою, яку Польща підписала перед вступом до Євросоюзу в 90-х роках".

У той же час, на думку заступниці міністра, Угода про асоціацію йде ще далі.

"Україна відкриває свій ринок, приймає норми союзу, значну частину його права. Її продукти зможуть експортуватися на терени ЄС за умови відповідності нормам", - пояснила Пелчинська-Наленч.

Вона також додала, що це може стати початком глибокої трансформації українського держави, і що Україна розуміє ризики і труднощі, які можуть її спіткати в кілька перших років.

З 9 травня 2012 року Юлія Тимошенко, яку засудили до 7 років тюрми у "газовій" справі, проходить курс лікування в Центральній клінічній лікарні №5 (Харків).

4 жовтня екс-прем'єр прийняла пропозицію лікуватися у Німеччині.

Екс-президент Польщі Александр Квасневський та екс-президент Європарламенту Пет Кокс подали президентові України клопотання про помилування Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News