ТСК знайшла 100 порушень у МОЗ і вимагає відставки Богатирьової

Середа, 9 жовтня 2013, 10:16

Тимчасова слідча комісія з розслідування зловживань у Міністерстві охорони здоров'я виявила близько 100 фактів порушень у роботі МОЗ за 2012-2013 роки.

Про це, посилаючись на звіт комісії, пише "Комерсант-Україна".

Народні депутати виявили зокрема невиконання державних програм, закупівлю медпрепаратів за завищеними цінами, використання заборонених ліків.

ТСК була створена 15 травня. До неї увійшли 13 депутатів усіх фракцій.

Члени ТСК зазначають, що в країні зберігається високий рівень смертності від серцево-судинних (66% від загального рівня смертності) і онкологічних захворювань (14%).

Таку ситуацію автори документа пояснюють "низькою якістю" медичного обслуговування і нерівним доступом до лікування:

"У 2012 році в Україні було закрито 104 лікарні, скорочено 7 тисяч лікарів і 18100 осіб медперсоналу " .

За даними ТСК , за останні два роки в роботі МОЗ було допущено більше 100 різних порушень.

У Раді стверджують, що через неправильний розподіл медпрепаратів у деяких регіонах виникав брак вакцин, що призводило до спалахів інфекційних захворювань.

"Питаннями виконання державних програм і розподілу препаратів для вакцинації займається міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова. Тому ми будемо рекомендувати президентові і Кабінету міністрів звільнити її з займаної посади", - заявив голова комісії Анатолій Дирів ("Батьківщина") .

У звіті повідомляється про збільшення кількості фальсифікованих ліків - в 2009 році було вилучено 230 тисяч упаковок, а в 2013-му - понад 4 мільйони, - а також про використання заборонених медикаментів.

Комісія виявила також порушення при держзакупівлях .

ТСК рекомендує Генпрокуратурі, СБУ і МВС провести перевірку і дати правову оцінку виявленим порушенням.

У МОЗ, у свою чергу, сумніваються, що звіт буде прийнятий парламентом.

"Подібні документи виходили неодноразово, але лопалися, як мильна політична булька" , - заявив в. о. керівника прес - служби МОЗ Віктор Сальков.

У міністерстві готові реагувати тільки в тому випадку, якщо наведені факти будуть доведені правоохоронними органами .

У вівторок шість представників фракції Партії регіонів, що входили до складу комісії, відкликали свої підписи під звітом і запропонували продовжити роботу ТСК ще на три місяці .

"Комісія направила багато інформаційних запитів, але поки не на всі з них отримано відповіді. У такому вигляді звіт подавати не можна, потрібно багато чого уточнювати по суті і по цифрах ", - пояснив член ТСК регіонал Володимир Мисик..

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування