Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Зараз іде пошук винуватого, який зірве асоціацію – експерт

П'ятниця, 1 листопада 2013, 13:20

Події в українському політикумі зараз більше схожі на пошуки того, хто зірве асоціацію, ніж реальні кроки до її підписання.

Таку думку висловив заступник директора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий в інтерв'ю ТСН.

За його словами, угода про асоціацію залежить не лише від фактора Тимошенко, але уявити підписання угоди без звільнення екс-прем'єра неможливо.

"М'яч зараз знову на боці Віктора Януковича, а він відповідно хоче перекинути відповідальність на парламент. А в парламенті партія влади хоче перекинути на опозицію", - обурився експерт.

"Тобто це не пошук рішення, це пошук винуватого, який зірве підписання угоди про асоціацію з ЄС", - додав він.

Затягування, на думку Чалого, відбувається через те, що Янукович сприймає питання Тимошенко політично, як загрозу своїй політичній кар'єрі.

Але в Європі не погоджуються грати у гру Януковича.

"Я запитую колег в Європі: "А як ви будете називати ці канікули?" Вони відверто кажуть: "Ми не уявляємо такої ситуації, щоб Тимошенко водили в кайданах, охороняли..", - розповів експерт.

На його переконання, озвучений главою МЗС Польщі Радославом Сікорські варіант про перенесення підписання асоціації на 2014 рік – це найгірший сценарі розвитку подій.

"Це той план "Б", про який всі намагаються не говорити…Тоді це буде пониження рівня підписуючих сторін…На мій погляд, цей сценарій – найгірший", - каже експерт.

"Тому, я думаю, заява Сікорські, скоріше стимулююча. Він все ж таки намагається підштовхнути Україну до правильних дій", - додав він.

Чалий каже, що в разі провали євроінтеграції, Росія зуміє нав'язати Україні свій геополітичний проект.

"В разі провалу європейської інтеграції дуже швидко прийде інша - євразійська - інтеграція. Тому що внутрішніх ресурсів недостатньо для того, щоб закрити ті проблеми, які дійсно існують", - прогнозує він.

"Це непідписання буде загрозливе не з точки зору економіки, а з точки зору грандіозного розчарування навіть серед політичних еліт…Це буде фрустрація. І далі цей вакуум буде заповнений за допомогою наших друзів на північному сході", - попереджає Чалий. 

Як відомо, 31 жовтня глава МЗС Польщі Радослав Сікорскі заявив, що в разі невиконання умов ЄС угоду про асоціацію з Україною можуть підписати і наступного року.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування