Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Зурабов пояснив причини "газових погроз" з боку Росії

П'ятниця, 1 листопада 2013, 20:28

Посол Росії в Україні Михайло Зурабов вважає, що останні заяви російської влади покликані звернути увагу України на необхідність дотримуватися діючих газових контрактів.

Про це він сказав журналістам.

"Якщо припустити, що протягом всього останнього року збоїв зі сторони "Нафтогазу" за розрахунками за фактично поставлений "Газпромом" газ не було, значить, це якась пікова ситуація, адже розрахунки за вересень пройдені", - заявив Зурабов, коментуючи заяву російської влади про можливий перехід на авансову систему оплати за газ для України.

"З мого погляду, такого роду заява, має на меті нагадати колегам про те, що взаєморозрахунки й вся система зобов'язань уписуються в якийсь єдиний контракт", - додав він.

При цьому Зурабов наголосив, що заяви російської влади з газових питань останнім часом мали метою нагадати Україні про необхідність виконання підписаних контрактів.

"Мені уявляється, що в цьому була мета - загострити увагу як на політичному рівні до цієї проблеми, так і на рівні господарських суб'єктів, і на мій погляд це було зроблено в досить адекватній формі", - додав Зурабов.

Крім цього він виразив упевненість, що на його думку, взаємовигідне рішення обидві сторони зможуть знайти.

На його думку, незважаючи на те, що нічого не вказує, що сторони підійшли близько до вирішення цих питань, переговори тривають.

Як відомо, "Нафтогаз України" має сплатити 6% річних до дня повного розрахунку за дозвіл розрахуватися пізніше за газ, поставлений у серпні. 

Раніше глава правління "Газпрому" Олексій Міллер 

заявив, що Україна досі не сплатила 882 мільйони доларів за поставлений у серпні газ і контракт дозволяє перевести поставки на систему передоплати.

Разом з тим прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що Україна ще нічого не сплатила за російський газ, але скорочення поставок газу на Україну і до Європи не буде.

Глава Міненерго України Едуард Ставицький заявив, що питання буде вирішене в 31 жовтня.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування