Європейські спецслужби розробляли спецтехніку для шпигунства - ЗМІ

Субота, 2 листопада 2013, 14:54

Британська спецслужба "Центр урядового зв´язку" (GCHQ) тісно співпрацювала з німецькою BND та іншими європейськими колегами, розвиваючи спецтехніку для шпигунства в інтернеті.

Про це 2 листопада пише британська газета Guardian, повідомляє "Німецька хвиля".

Видання посилається на документи, надані колишнім співробітником американської розвідки Едвардом Сноуденом.

"Спецслужби Німеччини, Франції, Іспанії та Швеції протягом минулих 5  років розробляли техніку для масового відстеження телефонних та інтернет-комунікацій", - пише Guardian.

Чи користувалися європейські спецслужби цими розробками на практиці, невідомо. У статті Guardian підтверджень цього немає.

Як відомо, на початку вересня повідомлялося про 10-річну антикриптографічну програму Агентства національної безпеки США (АНБ), за допомогою якої спецслужбі вдалося зібрати величезну кількість даних".

При цьому щорічний бюджет секретної програми АНБ, яку сама спецслужба характеризує як "ключ до необмеженого доступу і використання кіберпростору для США", що оцінюється, згідно з документами, у 250 мільйонів доларів.

Окрім АНБ в антикриптографічній програмі брав участь Центр урядового зв'язку (Government Communications Headquarters, GCHQ) - британська спецслужба, відповідальна за радіоелектронну розвідку і захист інформації державних органів. За інформацією The Guardian, вона розробляла способи зломів зашифрованих даних, що проходять через Hotmail, Google, Yahoo і Facebook.

Ініціатором масштабних витоків документів про діяльність американських і британських спецслужб, у тому числі щодо секретної програми PRISM щодо стеження за інтернет-користувачами по всьому світу, є Едвард Сноуден.

У жовтні стало відомо про те, що американські спецслужби прослуховували телефон канцлера Німеччини Ангели Меркель майже 11 років.

Інформація про це спровокувала серйозний скандал. Берлін зажадав від США негайних роз'яснень. У  Вашингтоні заявили, що не прослуховують телефон Меркель і не збираються цього робити в майбутньому.

Парламентська комісія для розслідування діяльності в Німеччині спецслужб США, у тому числі прослушки Меркель, може бути створена на надзвичайній сесії бундестагу 18 листопада.

Екс-співробітник ЦРУ Едвард Сноуден готовий поспілкуватися зі співробітниками Генпрокуратури ФРН чи парламентської комісії та дати свідчення у зв'язку з можливою прослушкою Меркель . 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News