Ризик зриву підписання асоціації з ЄС залишається високим - експерт

Неділя, 3 листопада 2013, 15:15

Підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС опиняється під питанням через одну вирішальну, але досі невирішену умову - звільнення Юлії Тимошенко з ув'язнення.

Таку думку висловив німецький політолог, колишній голова київського бюро Фонду імені Фрідріха Еберта Вінфрід Шнайдер-Детерс, пише ZN.UA.

За його словами, судити про це можна по публічних висловлювань європейських політиків.

Як зазначив Шнайдер-Детерс, ризик того, що підписання може не відбутися через цю "перешкоду", залишається високим, оскільки одна єдина країна - член ЄС може зірвати проект асоціації, відмовившись завізувати документ.

"Такий варіант неможливо виключити навіть з урахуванням сильного тиску з боку симпатиків України з метою досягнення консенсусу всередині ЄС ще за місяць до Вільнюса", - підкреслив Шнайдер-Детерс.

Експерт нагадав, що вже три країни - Нідерланди, Швеція і Великобританія – оголосили, що не підпишуть Угоду без вирішення "питання Тимошенко".

"Рішення Європарламенту про підписання угоди буде прийнято після заслуховування заключного доповіді моніторингової місії Кокса-Кваснєвського. Якщо екс-президенти повернуться з Києва з порожніми руками, без компромісу, який зробив би реальним виїзд Тимошенко до Німеччини, можна чекати негативного рішення Європарламенту", - зазначив експерт.

Це, за його словами, "передбачить негативне рішення глав держав і урядів 28 країн-членів ЄС".

Разом з тим Шнайдер-Детерс висловив упевненість, що якщо Янукович відпустить Тимошенко до Німеччини без будь-яких умов, угода "поза будь-яким сумнівом, буде підписана 28-29 листопада главами всіх 28 держав і урядів ЄС".

"Якщо ж Янукович не звільнить Тимошенко до 28-29 листопада, він серйозно ризикує - через його непоступливості навіть позитивно налаштовані по відношенню до України уряди європейських країн виявляться не готовими підписати угоду", - підсумував експерт.

Раніше Шнайдер-Детерс заявив, що у разі, якщо українська влада ухвалить рішення про лікування Юлії Тимошенко в Німеччині, уряд Ангели Меркель не погодиться на її передачу назад під охороною українських тюремних наглядачів.

1 листопада Тимошенко звернулася із заявою до опозиції з закликом "негайно і без внесення поправок" проголосувати за законопроект Анжеліки Лабунської про лікування ув'язнених за кордоном.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування