Регіонали хочуть, щоб після лікування Тимошенко повернулася у в'язницю

Понеділок, 4 листопада 2013, 09:20

Представники Партії регіонівхочуть, щоб перед тим, як виїхати на лікування за кордон, Юлія Тимошенко заплатила компенсацію, а коли одужає, - повернулась у в'язницю.

Про це пише видання "Комерсант-Україна".

У ПР підготували список поправок до законопроекту Анжеліки Лабунської, що дозволяє екс - прем'єру виїхати на лікування до Німеччини, і офіційно представлять їх у понеділок о 14.00 на засіданні парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Як відомо, законопроект Лабунської - єдиний з чотирьох документів на цю тему, зареєстрованих у Раді, - був схвалений керівниками місії Європейського парламенту Патріком Коксом і Олександром Кваснєвським.

Він надає суду право приймати рішення про виїзд ув'язненого за кордон, якщо стаціонарне лікування в Україні проводилося 365 днів і не дало результату. При цьому судимість з засудженого не знімається, але він звільняється від відбування покарання за станом здоров'я.

"Законопроект Анжеліки Лабунської стосується тільки Юлії Тимошенко - в Україні немає жодного в'язня, який проходив би курс лікування більше року за межами колонії", - говорить заступник голови комітету регіонал Володимир Олійник.

Для регіоналів це неприйнятно: "Ми хочемо зробити так, щоб законопроект був більш універсальним і не розглядався як спосіб уникнути покарання", - заявив Олійник.

Одна з головних вимог Партії регіонів до законопроекту полягає в тому, що після лікування в'язень повинен повернутися в Україну і відбути покарання.

Відповідні гарантії, за словами Олійника, повинна взяти на себе приймаюча країна, повідомивши про це Україну письмово за місяць до виїзду ув'язненого.

Крім цього, в ПР пропонують обмежити перелік статей Кримінального кодексу, за якими ув'язнений зможе виїхати на лікування.

"Вбивці, рецидивісти і злодії в законі не повинні мати такого права. Крім того, перед виїздом в'язень повинен сплатити збитки, заподіяні державі або потерпілому, які присудив суд", - додав представник ПР.

Як відомо, за рішенням Печерського районного суду Києва Тимошенко повинна компенсувати НАК "Нафтогаз України" 1,5 мільярда гривень збитків, що виникли через підписання газових угод з Росією.

За іншими пунктами у Партії регіонів готові піти на поступки, зокрема в тому, що під час лікування ув'язнений не повинен знаходитися під конвоєм.

Виконання цієї умови було б скрутним для Державної пенітенціарної служби і вимагало б підписання міжурядових угод з іншими державами, - зазначає видання.

"Інші норми також можуть бути предметом компромісу - зокрема тривалість лікування може визначати медичний заклад. Ще одне питання - зараховувати чи загальний строк відбування покарання під час лікування - може бути вирішене на підставі висновків лікарів. Якщо людина весь час лежала у стаціонарі, то термін може бути врахований", - вважають у ПР.

В опозиції не згодні з пропозиціями більшості.

"Людину може звільнити від відбування покарання за станом здоров'я. А що стосується відшкодування збитків, ця пропозиція абсурдна! Яке відношення мають збитки, присуджені в рамках виборчого правосуддя, до здоров'я людини?" - здивувався заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Сас.

Раніше лідери опозиційних фракцій Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко зареєстрували у Верховній раді законопроект, який дозволить парламенту застосувати до Юлії Тимошенко акт "індивідуальної амністії".

У п'ятницю Тимошенко закликала опозицію відкликати цей документ і без "поліпшень і поправок" проголосувати за законопроект Лабунської.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування