Єврокомісар: Москва, Київ і Брюссель досить розумні, щоб уникнути "війни"

Понеділок, 4 листопада 2013, 19:24

Москва, Київ і Брюссель досить розумні для того, щоб вирішити проблеми і не допустити повторення перебоїв з поставками газу на ринок Європейського Союзу.

Таку думку озвучив єврокомісар з питань енергетики Гюнтером Оттінгер, відповідаючи на запитання про можливий вплив подальшої асоціації України з ЄС на постачання російського газу в ЄС, зокрема, повторення так званої "газової війни".

"Немає сумнівів у тому, що є конфлікт, є різні позиції між Російською Федерацією, зокрема, "Газпромом" з одного боку і Україною та ЄС з іншого. Я думаю, що нам необхідно розумне і класне взаєморозуміння, нам необхідні хороші тристоронні відносини", - цитує комісара "Інтерфакс-Україна".

"Мої очікування такі, що ми всі троє досить розумні і досить кмітливі, щоб уникнути непотрібних конфліктів і я впевнений що всі зацікавлені в тому, щоб уникнути аналога того, що відбулося в січні 2009 року", - заявив Оттінгер.

У цьому зв'язку європейський комісар підкреслив, що Росія і "Газпром" "є і будуть нашими найбільш значущими постачальниками і найбільш важливими партерами, постачальниками та експортерами на ринок ЄС".

"Ми хочемо продовжувати це хороше партнерство на довгострокову перспективу. І для цього потрібна Україна, як транзитна країна, як партнер і ще більше - як партнер з його власними ресурсами", - констатував він.

Оттінгер наголосив, що "Росія хоче виробляти і продавати газ, ми хочемо його купувати і платити за нього, ми хочемо використовувати всі існуючі труби".

"Я оптимістичний щодо того, що в наступні місяці ми обійдемо будь великі проблеми, такі, як були чотири роки тому", - додав єврокомісар.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування