У жовтні зросла кількість нападів і погроз журналістам - дослідження

Вівторок, 5 листопада 2013, 10:51

З початку року в Україні зафіксовано 74 випадки нападів і погроз журналістам та 115 перешкоджань їх роботі.

Про це свідчить моніторинг свободи слова Інституту масової інформації за 10 місяців 2013 року.

Також зафіксовано 40 випадків цензури та 39 випадків політичного та економічного тиску.

Зокрема, у жовтні було зафіксовано 15 випадків перешкоджань законній професійній діяльності журналістів, 5 випадків погроз та залякувань (порівняно із вереснем – 4) та 5 випадків побиттів та нападів на журналістів (порівняно з вереснем – 4).

Крім того, у жовтні також відбулося зростання випадків цензури – 3 (у вересні - 1). Дещо зменшився політичний тиск – 3 (у вересні – 5, серпень – 4).

У жовтні зросла кількість нападів і погроз журналістів
У жовтні зросла кількість нападів і погроз журналістів

Найбільш резонансними порушеннями свободи слова у жовтні стали кіберзлочини проти журналістів та громадських активістів.

За даними ІМІ, масові фішингові атаки на електронні скриньки відомих журналістів та громадських активістів та злами їхніх електронних акаунтів розпочалися з початку вересня.

Зокрема, вузькому колу журналістів та громадських активістів почали розсилати листи з повідомленням про "знайдені флешку", яку нібито журналісти залишили після прес-конференції, про нові журналістські розслідування тощо, що свідчить про те, що метою фішингових атак була чітко визначена цільова аудиторія.

Серед випадків побиття цього місяця "відзначились" співробітники міліції, спецпідрозділу "Беркут", молодики спортивної статури, так звані "ті тушки", які нападали і застосовували фізичну силу стосовно журналістів.

У Києві під час акції опозиції під Київрадою постраждав оператор знімальної групи "1+1", якого молодик спортивної статури вдарив ліктем у живіт, коли той працювали у натовпі протестувальників.

Крім того, у столиці на Європейській площі майор міліції скинув журналіста "Нового регіону" Сергія Рульова з парапету, з якого той знімав концерт, організований Партією регіонів.

Переважна більшість випадків перешкоджання у вересні стосувалася недопуску журналістів на ті чи інші заходи, та заборони чиновників вести відео- чи фотозйомку.

Переважна більшість випадків перешкоджання у вересні стосувалася недопуску журналістів
Переважна більшість випадків перешкоджання у вересні стосувалася недопуску журналістів

Наприклад, у Тернополі журналістів вигнали з виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань транспорту і зв’язку під керівництвом голови комітету Бориса Колесникова, яке проходило в приміщенні Тернопільського національного економічного університету.

Невідомі намагаються всіляко перешкоджати показу документального альманаху "Відкритий доступ" у Києві, Трускавці і Сумах.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування