В ЦВК сподіваються, що їм вистачить грошей на бюлетені-"простирадла" на довиборах

П'ятниця, 8 листопада 2013, 16:32

Під час проведення повторних виборів до Верховної Ради в одномандатних виборчих округах №№94, 132, 194, 197 і 223 можуть виникнути проблеми зі складанням та друком виборчих бюлетенів за великої кількості кандидатів.

Про це заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера, передають "Українські новини".

"Найбільша проблема виникне в частині виробництва виборчого бюлетеня. Бюлетень - він не гумовий, не електронний, він виробляється в паперовому вигляді  і є певні технологічні можливості його виготовлення у  певному розмірі. Його не можна розтягнути більше, ніж це технологічно можливо", - сказав Магера.

За його словами, максимальна можливість розміщення прізвищ кандидатів на бюлетенях становить не більше 48 кандидатів.

"У зв'язку з великою кількістю кандидатів може бути зменшений шрифт або розширена область друку, але навіть такі методи можуть не вирішити проблему", - зазначив Магера.

При цьому заступник голови ЦВК висловив сподівання, що у ЦВК не виникне проблем з фінансуванням проведення виборів, та резерву виділених коштів вистачить для організації виборчої кампанії.

Крім того Магера виступив проти можливого зменшення грошового внеску, необхідного для балотування кандидата в депутати Ради.

"У мене є застереження з приводу спроб внести зміни до закону про вибори депутатів в частині зменшення розміру грошової застави. Зараз є така ідея: з 2 тис. мінімальних зарплат зменшити заставу до 1 тис. мінімальних зарплат у загальнодержавному окрузі, і з 12 до 10 мінімальних зарплат - для самовисуванців", - сказав він.

За його словами, повторні вибори депутатів Ради в 5 округах демонструють, що такий запобіжник, як розмір грошового внеску, діє недостатньо ефективно й однаково реєструється велика кількість кандидатів у депутати, які свідомо реально не претендують на перемогу на виборах.

"Балотування у депутати - це не тільки право людини, а й певна соціальна відповідальність, якої нехтують при масовому балотування в депутати", - нагадав Магера.

Як відомо, станом на 8 листопада ЦВК зареєстрував 169 кандидатів у депутати в 5 округах: 73 кандидата - в окрузі №94, 8 - в окрузі №132, 16 - в окрузі №194, 11 - в окрузі №197, 61 - в окрузі № 223.

5 листопада ЦВК зареєстрував бізнесмена, члена Партії регіонів, депутата Київської обласної ради Руслана Бадаєва кандидатом у виборчому окрузі №94 (Київська область) і ще 47 кандидатів у депутати на повторних виборах Верховної Ради в одномандатних виборчих округах №94, 132, 194, 197 і 223.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування