Азаров поскаржився на застарілість підходів МВФ

Неділя, 1 грудня 2013, 09:06

МВФ керується дуже застарілими економічними підходами при видачі кредитів і виставив неприйнятні вимоги.

Про це прем'єр Микола Азаров сказав в інтерв'ю ТСН, коментуючи переговори із МВФ.

"МВФ керується дуже застарілими економічними підходами при видачі кредитів. Наприклад, у країни немає грошей - скорочуй витрати; не можеш заплатити борги - скорочуй бюджетних працівників, вчителів, лікарів; скорочуй заробітну плату, пенсію", - заявив він.

"Подивіться, що робиться в Греції: не можеш розрахуватися - 25% бюджетних працівників звільнено на вулицю; не можеш скоротити борги - скороти пенсії, зарплати. Я не хочу говорити про Грецію. Я хочу говорити про Україну…", - заявив прем’єр.

"Тобто такі монетарні підходи застаріли. Такі умови не спрацювали ніде. Вони не спрацювали в Італії, Іспанії, Португалії, Греції, на Кіпрі. Греція взагалі шостий рік падає", - перерахував чиновник.

Азаров уточнив, що "у нас же інша модель розвитку".

"І нам вдається в умовах кризи забезпечувати невелике зростання. МВФ - клуб, який вносить туди свої платежі. Найбільший внесок США, але до складу входять Британія, Німеччина, Франція та інші країни Євросоюзу. І якщо б Європейський союз захотів, як ми просили не включати неприйнятні для нас умови надання кредиту, було б прийнято позитивне рішення", - заявив прем’єр.

"Ми чекали до останнього і за два дні до рішення, яке прийняв Кабінет міністрів, ми отримали лист від МВФ, який не тільки не знімав неприйнятні вимоги, але навіть їх посилював. Так, на попередніх етапах ми ніде не говорили про заморожування зарплат і пенсій. У листі з'явилась чітка вимога. Ми ніде не говорили про необхідність скорочення вчителів і лікарів, з'явилася така вимога", - заявив Азаров.

"Тому, коли ми отримали листа, стало ясно, що ми кредиту МВФ не отримаємо. Якщо ми не отримаємо кредит МВФ, у нас реально падає торговельно-економічний оборот з Росією і доходи бюджету, наші люди залишалися без роботи. Таким чином, треба було взяти паузу. Вирішити наші питання", - пояснив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування