Азаров вмовляє ЄС на переговори з Росією: Наші проблеми - ваші проблеми

Понеділок, 2 грудня 2013, 18:40

Прем’єр-міністр Микола Азаров закликає Євросоюз приєднатися до переговорів України і Росії щодо вирішення торговельних проблем, які виникли через підготовку до підписання Угоди про асоціацію.

Про це він заявив на зустрічі з послами європейських країн і США, яка проходить у Києві в понеділок, повідомляє УНІАН.

Азаров зазначив, що Росія погодилася проводити такі переговори за декілька днів до запланованої дати підписання Угоди про асоціацію. Тому Україні довелося відмовитися від підписання документа 29 листопада.

Разом з тим, Азаров висловив сподівання, що ЄС перегляне свою позицію і включиться в тристоронні переговори для вирішення проблемних питань.

"Ми саме через Угоду про асоціацію одержали проблеми з нашими російськими партнерами. Це ж правда", - заявив прем’єр.

"Ви можете сказати: "Але ми тут при чому?". Але ви ж нам не сторонні партнери, ми ж з вами хочемо будувати відносини стратегічного партнерства на довготривалій основі. Значить, наші проблеми повинні сприйматися як і ваші проблеми", - сказав він.

"Я хотів би сказати одне, що все можна врегулювати, було б бажання. У нас таке бажання є (проводити тристоронні переговори – ред.). Головне, щоб і у вас було бажання розуміти наші проблеми і брати участь у їх вирішенні", - наголосив Азаров.

Він висловив упевненість у тому, що переговори в тристоронньому форматі зможуть принести позитивний результат.

"Це була б дуже продуктивна зустріч. Ми могли б відразу зняти всі ті суперечності, які виникають, і знайти компромісне рішення", - сказав Азаров.

Як відомо, 21 листопада Кабінет міністрів України ухвалив рішення припинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію з ЄС, яке планувалося підписати на Вільнюському саміті "Східного партнерства" 28-29 листопада.

Як повідомив згодом віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко, переговори про асоціацію припинені доти, доки не вирішиться питання про надання з боку ЄС компенсацій втрат України, які можуть статися від зниження торгівлі з РФ і країнами СНД у разі підписання документа.

Україна запропонувала провести тристоронні переговори Україна – Росія – ЄС, але Євросоюз проти підключення Росії до переговорів України і ЄС про асоціацію.

29 листопада у Вільнюсі Україна не підписала Угоду про асоціацію з ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування