Меркель готова бути посередником у переговорах про ГТС – Ставицький

Вівторок, 3 грудня 2013, 02:13

Питання створення консорціуму з управління українською газотранспортною системою (ГТС) як і раніше розглядається, і найбільш природним було б формування його на трьохсторонній основі: за участі транзитера - України, постачальника - РФ і споживача - ЄС.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький в інтерв'ю "5 каналу".

"Цей трикутник повинен працювати. Меркель (канцлер Німеччини) готова бути посередником в цих переговорах, бо Німеччина залежить від поставок газу", - сказав він.

Ставицький зазначив, що Німеччина підтримує Україну в газових питаннях.

Водночас він знову піддав різкій критиці позицію ЄС у питанні будівництва "Південного потоку", який завдасть прямої шкоди Україні.

Як відомо, ідея міжнародного газотранспортного консорціуму була декларована підписанням у червні 2002 року главами трьох країн Леонідом Кучмою, Володимиром Путіним і канцлером Герхардом Шредером спільної заяви про співпрацю у використанні магістральних українських газопроводів і забезпеченні безперебійних поставок природного газу в європейські країни.

У тому ж році був створений двосторонній консорціум між "Нафтогазом" і "Газпромом".

Російська сторона припускала, що консорціум створюється для управління існуючою ГТС України та реалізації нових спільних проектів у сфері транспортування природного газу, однак українська сторона наполягала, що мова може йти виключно про нові проекти.

Ні німецькі, ні французькі учасники в консорціуму так і не з'явилися.

Переговори про створення консорціуму з управління українською газотранспортною системою не ведуться, оскільки досі не внесені необхідні зміни до законодавства України, заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер.

Влітку цього року глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що підстав для ведення переговорів щодо консорціуму немає, бо необхідно внести зміни до українського законодавства.

Наприкінці жовтня радник президента Россії Сергій Глазьєв заявив, що питання про створення російсько-українського газотранспортного консорціуму закрите через те, що Україна підписала угоду про Європейське енергетичне співтовариство, яка "зобов'язує її дотримуватися європейського регулювання енергетичного сектора - так званого "третього енергетичного пакету".

Глазьєв підкреслив, що тепер "Газпрому" просто нецікаво брати участь в жодній схемі спільних інвестицій у цей проект".

У той же час українська сторона відзначала, що підписання угоди про Європейське енергетичне співтовариство допомогло їй у відкритті альтернативних російському маршрутів постачання газу в країну.

При цьому перший такий контракт "Нафтогаз України" уклав з німецькою RWE Supply&Trading GmbH.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...