Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голова Гельсінької комісії США засудив придушення протестів в Україні

Середа, 4 грудня 2013, 17:51

Mіністри ОБСЄ на зустрічі в Києві 5-6 грудня мають обговорити питання захисту демократичних прав і свобод громадян в Україні.

На цьому у своїй заяві наголосив сенатор США, голова Коміссії уряду Сполучених Штатів з безпеки і співробітництва у Європі (Хельсінської комісії) Бен Кардін.

"Брутальний розгін мирних протестів на побиття десятків журналістів є серйозними порушеннями Україною її зобов'зань в рамках ОБСЄ забезпучувати свободу зібрань на свободу слова. Мене особливо непокоять повідомлення, що доля більш ніж дюжини протестувальників невідома", - заявив він.

Кардін вважає, що міністри закордонних справ мають використати майбутню зустріч в Києві, щоб підтримати демократію в Україні. Він закликав офіційний Київ провести розслідування згаданого інциденту.

Підкреслимо, що з аналогічним закликом виступив і генеральний секретар Ради Європи Торбьон Ягланд.

"Будь-яке насильство має бути зупинено. Всі сторони повинні докласти зусиль для цього", - заявив він у четвер у Києві.

Генсек РЄ занепокоєний тим, що "багато людей зацікавлені в роздмухуванні нинішнього конфлікту в країні".

"Я сподіваюся, що всі сторони розуміють, що неповернення ситуації в політичне русло буде мати дуже серйозні наслідки", - підкреслив Ягланд.

Як повідомлялося раніше, глава МЗС Польщі Радослав Сікорські заявив, що після розгону мирної демонстрації на Євромайдані у Києві, тяжко уявити проведення там засідання Ради глав МЗС в рамках ОБСЄ.

Держсекретар США Джон Керрі не планує відвідувати цей захід. Стівен Пайфер, колишній посол США в Україні, написав з цього приводу статтю у The Guardian. В ній він закликав міністрів іноземних справ бойкотувати засідання ОБСЄ у Києві.

Українська правда, Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування