ОБСЄ чекає ефективного розслідування розгону мітингу на Майдані

П'ятниця, 6 грудня 2013, 12:30

Директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Янеш Ленарчич очікує проведення ефективного розслідування українськими властями та притягнення до відповідальності всіх причетних до розгону мітингу на Майдані Незалежності в Києві.

Про це він сказав на прес-конференції в рамках 20-го засідання Ради міністрів ОБСЄ, повідомляють "Українські Новини".

Він розповів, що міністр закордонних справ Леонід Кожара поінформував його, що за фактами застосування сили проти мирних демонстрантів і журналістів розпочато відповідні розслідування.

''Я сподіваюся, що ці розслідування приведуть до покарання всіх відповідальних за ці дії осіб'', - сказав Ленарчич.

Він нагадав, що в рамках ОБСЄ проводиться спостереження за тим, яким чином країни - члени організації дотримуються права громадян на мирні зібрання та висловлювання думок.

Також він вважає, що активна позиція громадян сприяє побудові громадянського суспільства.

''Я хотів би закликати уряд і президента, всі політичні партії і інші сторони, щоб вони надали громадянському суспільству можливість зіграти свою роль у всіх процесах, які покликані врегулювати політичну ситуацію в країні'', - додав Ленарчич.

Водночас Ленарчич вважає вимоги влади України звільнити захоплені демонстрантами в Києві адміністративні будівлі легітимними.

"Така вимога влади повністю відповідає поняттю про прийнятні обмеженнях свободи зібрань", - цитує Ленарчича "Інтерфакс-Україна".

Директор БДІПЛ ОБСЄ зазначив, що ці будівлі призначені для конкретної мети.

"Це місця, не призначені безпосередньо для здійснення свободи зібрань", - сказав він, зазначивши, що в Києві, і зокрема на Майдані Незалежності, достатньо місця для здійснення свободи зібрань.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News