Пам’ятник Леніну давно був поза законом – "голос" Ющенка

Понеділок, 9 грудня 2013, 19:59

Пам’ятник Леніну, який у неділю було повалено на київському бульварі Шевченка, був поза українським законодавчим полем..

Про це заявила речник екс-президента Віктора Ющенка, голова політради "Нашої України" Ірина Ванникова, повідомляє прес-служба партії.

Вона нагадала про указ № 423/2009 "Про додаткові заходи щодо вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні". Документ є чинним і обов’язковим до виконання органами влади.

У ньому, зокрема, місцевим державним адміністраціям та Раді міністрів АРК доручено вжити в установленому порядку додаткові заходи щодо демонтажу пам'ятників і пам'ятних знаків, присвячених особам, які причетні до організації та вчинення голодоморів і  політичних репресій в Україні.

Також у тому указі йдеться про перейменування в установленому порядку населених пунктів, вулиць, площ, провулків, проспектів, парків, скверів у населених пунктах України, назви яких пов'язані з іменами таких осіб.

Аналогічні доручення, спрямовані на відновлення історичної справедливості щодо української нації, містяться і в низці інших указів, виданих за президентства Ющенка, зазначила Ванникова.

"Тоталітарна символіка та топоніміка давно мали бути знищені, і те, що це відбулося не у повній мірі, говорить лише про інертність місцевої влади у виконанні президентських указів та її байдужість до національної історії чи її незнання", - заявила речниця Ющенка.

Тому, за її словами, молоді люди, які на хвилі протестів на Євромайдані, звалили пам’ятник Леніну в центрі столиці, "фактично діяли в межах українського законодавства і не можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності".

"У контексті цих указів не можна говорити про акт вандалізму. Шкодувати за Леніним можуть лише осиротілі комуністи. Зміщення пам’ятника "вождю світового пролетаріату" нічого не порушило, окрім переконань адептів тоталітарної комуністичної ідеології", - вважає Ванникова.

Вона висловила переконання, що у київської громади буде достатньо творчих архітектурних рішень щодо того, чим замінити поваленого "радянського божка".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News