У "Київстарі" сподіваються, що "закон Колесніченка-Олійника" буде ветований

Четвер, 16 січня 2014, 18:13

В акціонерному товаристві "Київстар" сподіваються, що ухвалений на засіданні Верховної Ради в четвер законопроект №3879 депутатів-регіоналів Вадима Колесніченка та Володимира Олійника в початковому виді президент ветує.

Таку думку висловив директор із регуляторно-правового забезпечення найбільшого мобільного оператора країни Андрій Осадчук.

За його словами, новий закон, який, окрім іншого, передбачає внесення змін до закону "Про телекомунікації", потребує обговорення з усіма учасниками ринку та доопрацювання.

Введення додаткового ліцензування на ринку телекомунікацій (послуги доступу до інтернет), на думку Осадчука, вносить нові організаційні та фінансові навантаження, "суперечить задекларованому президентом і урядом України курсу на лібералізацію та дерегуляцію економіки".

"Нам також не зрозумілий механізм реалізації заборони доступу до певних інтернет-ресурсів через рішення експерта. Слід звернути увагу, що інститут відповідних експертів не описаний в українському законодавстві. Ми вважаємо, що будь-яка заборона може вводитися виключно за рішенням суду", - коментує менеджер "Київстару".

Стосовно питання про введення норми щодо продажу sim-карток за паспортами Осадчук сказав, що всі оператори і раніше надавали послуги на основі договорів, яким, зокрема, є і договір публічної оферти.

"І у чинному, і в проголосованому новому законопроекті в абонента є вибір способу своєї ідентифікації під час укладення договору з оператором, зокрема через надання паспортних даних", - додав Осадчук

"У цілому добровільна ідентифікація абонента може позитивно впливати на ринок, наприклад, знижуючи рівень шахрайства, і бути додатковим захистом абонента від несанкціонованих дій третіх осіб", - сказав він.

Як відомо, в четвер ВР ухвалила законопроект про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян, які передбачають введення низки норм у різних сферах, зокрема і у сфері телекомунікацій.

Зокрема, НКРЗІ отримала можливість обмежувати доступ до ресурсів мережі Інтернет, через які здійснюється поширення інформації, що суперечить закону на підставі висновків експерта.

Крім того, ухвалений закон вводить обов'язок операторів і провайдерів телекомунікацій на підставі рішення комісії здійснювати обмеження доступу своїх абонентів до таких сайтів.

Закон також зобов'язав операторів, що використовують телекомунікаційні мережі, за власним коштом закуповувати і встановлювати на мережах технічні засоби, необхідні для здійснення оперативно-розшукових заходів, тоді як раніше закон зобов'язував операторів лише встановлювати такі засоби власним коштом.

Ще однією зміною до закону "Про телекомунікації" є норма обов'язкового ліцензування надання послуги доступу до Інтернет (раніше інтернет-провайдерів лише вносили до реєстру НКРЗІ і не ліцензували).

Крім того, закон вводить поняття "ідентифікаційна телекомунікаційна картка" - засобу, який використовується для ідентифікації кінцевого обладнання абонента в мережі (SIM-картка, USIM-картка тощо).

Надання телекомунікаційних послуг із використанням такої картки здійснюється на підставі укладеного між оператором телекомунікацій і споживачами договору в порядку, передбаченому законодавством.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News