Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Запоріжжі штурмують ОДА. Є поранені

Неділя, 26 січня 2014, 19:15

У Запоріжжі активісти Євромайдану збираються під облдержадміністрацією, наразі на площі під будівлею – близько 6 тис. активістів

Про це на своїй сторінці Facebook повідомив очевидець, журналіст Юрій Гудименко.

За його даними, міліції під ОДА – близько 500 осіб.

"Будівля оточена міліцією зі щитами, у повному обмундируванні. Напруга дика", - зазначив Гудименко.

Коли люди підходять ближче до оточення, силовики піднімають щити, тримають напоготові кийки та газові балончики. На стоянці ОДА чергує пожежна бригада і коштує автозак.

Будівля оточена міліцією зі щитами, у повному обмундируванні. Напруга дика. Фото Юрія Гудименка
"Будівля оточена міліцією зі щитами, у повному обмундируванні. Напруга дика". Фото Юрія Гудименка
Фото 061.ua
Фото 061.ua

"Тітушки – близько 200 - повільно але впевнено розходяться, їм тут нічого не світить, окрім шкоди для здоров'я", - зазначив він.

Також на площі під ОДА присутні близько сотні робітників, яких влада "зігнала у добровільно-примусовому порядку захищати "оплот" (ОДА) выд штурму".

Навпроти з георгіївськими прапорами стоять кількадесят антимайданівців.

Між тітушкамі і майданівців ледь не сталося зіткнення, ситуацію розрядили міліціонери. Після цього між активістами і прорегіональними силами вклинилися "Ультрас", готові в разі провокацій організувати захист Майдану.

Організатори мітингу заявляють, що під ОДА залишаються до ранку.

"Якщо Олександр Пеклушенко (губернатор) не зніме з себе повноваження - ми всі разом підемо до нього "на прийом", - заявили активісти.

Група переговірників пішла до Пеклушенка з вимогами, щоб він зняв з себе повноваження і порвав партквиток.

У будівлю не впустили багатьох журналістів, пройти вдалося в основному провладним ЗМІ.

У свою чергу сам Пеклушенко прокоментував вимоги мітингувальників так: "Тільки боягузи і зрадники здатні на це в такий час".

Також Пеклушенко заявив мітингувальникам, що він з Партією регіонів "жив і готовий з нею померти". І йти у відставку і виходити з Партії регіонів він не має наміру. 

У будівлі ОДА та поруч - масове скупчення "тітушек", а командує ними, нібито, один із заступників губернатора.

Фото 061.ua
Фото 061.ua
 
 

Станом на 14:00 активісти Майдану почали штурм Запорізької ОДА. На площі під ОДА - близько 10 тисяч людей. Атакуючі закидають міліцію камінням, а силовики застосовують світло-шумові й газові гранати.

Фото 061.ua
Фото 061.ua

Станом на 14:30 площа перед ОДА вщент заповнена людьми. На сходах біля входу -  представники УДАРу, ативісти, міліція.  Люди скандують "Банду геть!" та "Вставай, Запоріжжя!", "Україна! Україна!". Наразі натовп співає гімн України.

Скрін-шот з прямої трансляції
Скрін-шот з прямої трансляції
 

Як повідомляє Гудименко, під час штурму поранено мінімум 5 осіб. 

"Гранати. Я допомагав відносити в швидку двох. Люди збираються для другого штурму. Тітушків запускають у будинок із заднього входу. Від наших питань відмовчуються. Тітушкі, які стояли через дорогу, моментально згорнули прапори і розсмокталися. Частина з них, дорослі і п'яні, з георгіївськими стрічками з міліцією на задньому вході в ОДА", - зазначив активіст.

Фото 061.ua
Фото 061.ua
Скрін-шот трансляції
Скрін-шот трансляції

У Запорізькій ОДА тітушки розбили вікна зсередини та забарикадували перший поверх.  Присутні правоохоронці заявили, що на площі під ОДА ведеться відеофіксація, тож "усі порушники будуть покарані".

На питання, хто засів у масках на другому поверсі, міліція відповіла, що не в курсі.

За словами очевидців, біля ОДА  на проспект Леніна виїхала 99-я "Лада". З вікна машини невідомиі кинули гранату, яка вибухнула. Майданівці побили автомобіль, проте нападникам вдалося зникнути.

Осколками гранат були поранені двоє учасників мітингу, вони доставлені до лікарні. Ще один поранений до медиків не звернувся.

За словами постраждалого, граната розірвалася прямо біля його ноги, коли він уже збирався відбігати убік. У праву ногу потрапило 2 осколки, один він дістав самостійно, а інший залишився всередині. Товариші надали йому першу допомогу і перев'язали ногу.

 "Я стояв у натовпі, досить далеко від хлопців, які пішли на штурм, але бійці ВВ кинули гранату саме туди, де зібралася найбільше людей", - розповідає постраждалий.

Фото 061.ua
Фото 061.ua

Пізніше під ОДА на землі розвели два великих багаття з викинутих ялинок і знайдених дров. Майданівці гріються біля вогню.

Також на Майдані оголосили, що привезуть бочки, в яких можна буде розпалити вогонь для зігріву. Людей закликають телефонувати родичам і знайомим, щоб ті прийшли підтримати або несли чай і гарячу їжу.

Станом на 20:00 на запорізькому Євромайдані - близько 1000 чоловік. По периметру площі активісти розклали вже 7 багать. Присутнім на площі пропонують гарячий чай, бутерброди і медикаменти, повідомляє zp.comments.ua.

Також оголошено збір коштів для постраждалих внаслідок сутичок під ОДА.

Окрім того активісти знесли на площу покришки, але їх поки не підпалюють і не планують цього робити.

Українська правда 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування