Патріарх Кирило про Євромайдан: Після революції приходить тероризм і диктатура

Вівторок, 7 січня 2014, 19:16

Події на Євромайдані у Києві та інших містах України несуть у собі загрозу поділу нації, чергового оберту громадянської конфронтації.

Таку думку в інтерв'ю "Вестям недели" на телеканалі "Россия 1" висловив Патріарх Московський і Всієї Русі Кирило.

Коментуючи питання Дмитра Кісельова про те, що Церква лишається важливим інститутом суспільства, і мабуть тому "існує спокуса використати її з  політичною кон'юнктурною метою, як ми це бачимо зараз в Україні", Кирило сказав: "Те, що відбувається в Україні, дуже ранить моє серце, для мене Україна - рідна країна, рідний народ".

Він підкреслив, що "з болем переживає заворушення в Києві" і вважає, що Церква може допомогти у вирішенні кризи тільки молитвою, а не участю в барикадах.

"Я молюся за Україну, молюся за цей народ. Я розумію, що існує загроза поділу нації, загроза чергового витка громадянської конфронтації", - зазначив глава РПЦ.

За словами Кирила, країна, що пройшла через революції, "повинна б мати якесь щеплення проти такого способу вирішення політичних завдань".

Патріарх зазначив, що ідеї, які проголошуються революцією, "не є програмою насправді".

При цьому він нагадав про знамениті гасла революції "Рівність, братерство, свобода" у Франції, куди пізніше "прийшов якобінський тероризм, а потім диктатура Бонапарта".

Тут "те ж сааме гасло, та ж сама енергетика, ті ж самі жертви на барикадах, той самий крах людських доль", - зазначив патріарх.

"Головне послання Церкви - це заклик до миру, спокою. Церква не може звертатися з політичними програмами. І коли на барикадах з'являються священики, які під'юджують народ, то це - не церковне послання", - підсумував Кирило.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування