МЗС РФ зробив чергову заяву щодо України: бойовики, НАТО, провокації

Четвер, 27 лютого 2014, 17:35

Міністерство закордонних справ Росії закликає Захід і зокрема НАТО "відмовитися від провокаційних заяв і поважати позаблоковий статус України".

Про це йдеться в заяві МЗС РФ про ситуацію в Україні, текст якої розміщено на його сайті.

У ньому Москва заявляє, що угода про врегулювання кризи в Україні, підписана 21 лютого ц.р. і засвідчена міністрами закордонних справ Німеччини, Польщі та Франції, як і раніше не виконується.

"Бойовики досі не здали зброю, не звільнили адміністративні будівлі, оголошують про намір "навести лад" у всіх регіонах України. Звучать погрози фізичної розправи, як наголошено у сьогоднішній заяві Президента В.Ф.Януковича", - сказано в ній.

"Забута домовленість про спільне розслідування актів насильства, як і зобов'язання створити уряд національної єдності. Натомість, як було заявлено на Майдані, створюється "уряд переможців", до якого включено представників націонал-екстремістів", - заявляє Москва.

Згідно із заявою, забуті домовленості про конституційну реформу, "яка відповідно до Угоди від 21 лютого повинна передувати президентським виборам. Переконані, що тільки такі конституційні рамки, які забезпечують інтереси всіх відповідальних політичних сил і всіх регіонів України, відповідають інтересам національного примирення і стабільності в довгостроковому плані".

МЗС закликав Захід усвідомити свою відповідальність за виконання цієї Угоди.

"Закликаємо тих зарубіжних партнерів, які спочатку заохочували виступи опозиції, ініціювали і підтримали Угоду від 21 лютого, повною мірою усвідомити свою відповідальність за її виконання", - йдеться в заяві.

Кремль висловив готовність до співпраці із західними країнами з питань України.

При цьому в заяві прозвучали докори.

"Наголошуємо, що почастішали заклики західних країн до Росії про співпрацю з питань, пов'язаних із ситуацією на Україні. Ми пропонували це давно, задовго до того, як криза перейшла у гарячу фазу, але тоді колеги були на це налаштовані", - заявили в російському МЗС.

"Проте, ми готові до взаємодії - при чіткому розумінні, що воно буде чесною, базованою на  здатності не просто домовлятися, а й виконувати домовленості, які повинні враховувати інтереси всього українського народу, а також всіх партнерів України", - йдеться в заяві російського МЗС.

Виконання зобов'язань за Угодою від 21 лютого стало б важливим кроком на цьому шляху, сказано в ній.

"Коли НАТО починає розглядати ситуацію на Україні, це надсилає невірний сигнал. А Генеральний секретар НАТО навіть визнав доречним заявити, що "членство України в НАТО не є найбільш терміновим пріоритетом українського керівництва". Тобто, членство має залишатися в числі нетермінових, але все ж пріоритетних завдань? Знову намагаються вирішувати за український народ , - йдеться в заяві МЗС.

Російські дипломати не стрималися і заявили: "Наполегливо радимо всім відмовитися від провокаційних заяв і поважати позаблоковий статус України, закріплений в її законі" Про основи внутрішньої і зовнішньої політики".

Нагадаємо, 21 лютого Уповноважений з прав людини в РФ Володимир Лукін, перебуваючи на переговорах у Києві 21 лютого, відмовився підписати Угоду про вихід з кризи, до якої в своїй заяві апелює МЗС РФ.

Він заявив, що не розумів, хто "діючі персонажі".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...