Баррозу: ЄС не збирається "купляти" Угоду з Україною, але готовий допомогти фінансово

Понеділок, 3 лютого 2014, 17:13

Європейський Союз зі своїми партнерами обговорюють надання фінансової допомоги Україні.

Про це заявив президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу в понеділок у Брюсселі на прес-конференції після закінчення зустрічі з прем'єр- міністром Грузії Іраклієм Гарібашвілі.

"Зараз ми обговорюємо з нашими партнерами те, що ми можемо зробити, щоб подолати труднощі, а не через Угоду з нами. Країна (Украіна-ред.) зіткнулася зі складнощами. Ми обговорюємо з партнерами допомогу Україні з перспективою її проходження за європейським шляху. Тому що ми віримо, що цьому шляху віддають перевагу більшість українців, вони хочуть бути ближче до ЄС, і ми готові підтримати це ", - підкреслив Баррозу.

Баррозу вважає, що в першу чергу Україна повинна покласти край насильству, залякуванню і спробувати знайти політичне рішення кризи.

"Я про це недавно сказав президенту Януковичу. Повинен відбутися справжній діалог для того, щоб була знайдена спільна платформа для уряду і опозиції, яка може привести до становлення стабільності в країні, а потім - демократичних виборів ", - сказав президент Єврокомісії.

За його словами, ЄК вже підготувала пакет в 610 млн євро макрофінансової допомоги, який Україна повинна отримати в разі досягнення угоди з МВФ.

"Ми перебуваємо в постійному контакті з усіма нашими партнерами щодо того, як поліпшити ситуацію в Україні як у короткостроковій, так і довгостроковій перспективі", - заявив Баррозу.

Глава ЄК впевнений, що "ЄС довів свою відданість Україні конкретними діями".

"Ми - найбільший міжнародний донор для України. З моменту незалежності України ЄС надав допомоги на 3,3 млрд євро в грантах і 10,5 млрд євро у кредитах. І це тільки за рахунок бюджету Європейської комісії. Нині наша фінансова допомога йде через інструменти політики східного партнерства - у середньому, це 150 млн евро", - пояснив він.

Баррозу стверджує, що ЄС готовий "збільшити допомогу Україні з імплементацією Угоди про асоціацію та глибокої і всеосяжної зони вільної торгівлі".

"Важливо зробити чітким один пункт - ми не згодні з ідеєю, що для того, щоб країна підписала цю Угоду, ми повинні щось платити. Ця концепція абсолютно помилкова ", - підкреслив він.

"На ділі, наше велика пропозиція Україні - це сама Угода. Ми пропонуємо Україні доступ до найбільшого в світі ринку - внутрішнього ринку ЄС. Це пропозиція, і, між іншим, дуже щедра пропозиція", - упевнений президент Єврокомісії.

За словами Баррозу, дана пропозиція "не симетрична".

"Ми пропонуємо їм ( українцям - ред.) майже безмежний доступ ( до ринку - ред.), в той час, як вони відкриють свої кордони прогресивно протягом 15 років", - уточнив він.

"Ідея про те, що щоб підписати Угоду, ми повинні щось платити - це просто неправильно. Тому ЄС і країни-члени дуже чітко у Вільнюсі (у Вільнюсі наприкінці листопада пройшов саміт Східного партнерства - ред. ) заявили, що ми не будемо конкурувати за те, "хто заплатить більше за підпис України ". Я не думаю, що це правильно в плані відносин ЄС з іншими країнами ", - підкреслив Баррозу.

Як повідомлялося, в інтерв'ю виданню Wall Street Journal верховний представник ЄС із закордонних справ Кетрін Ештон заявила, що Євросоюз і США працюють над великим планом фінансової допомоги Україні.

Водночас в.о. міністра закордонних справ Леонід Кожара стверджує, що Київ не отримував від Євросоюзу офіційних пропозицій про надання кредиту.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування