У Європі вигадали, що робити зі "Східним партнерством"

П'ятниця, 7 лютого 2014, 15:28

Тринадцять країн-членів Євросоюзу підготували для обговорення проект розвитку програми "Східне партнерство".

Про це йдеться у документі, який є у розпорядженні "Радіо Свобода".

У проекту наголошується на необхідності співпраці з Києвом "у широкому політичному спектрі" і провадити політику у відповідності до розвитку подій в Україні.

При цьому один із дипломатів розповів, що питання про санкції проти українських чиновників, відповідальних за розгін демонстрантів, до порядку денного поки що не внесене.

Документ називається "20 тез "Східного партнерства" після Вільнюса".

У документі пропонується всім учасникам, крім підписання угод про асоціацію з ЄС, обговорити так званий "Європейський пакет", в якому мова піде про свободу пересування і візи, студентські обміни, двосторонні програми і розширення участі в громадських програмах ЄС.

У проекті також рекомендовано пришвидшити процес підписання угод про асоціацію з Грузією і Молдовою і зробити це не пізніше серпня 2014 року.

Європі пропонується підготувати координовану відповідь у випадку, якщо Росія почне тиснути на ці країни.

Пропонується також продовжити відкритий діалог з Росією щодо інтеграційних процесів в Європі, але водночас наголосити, що каральні заходи щодо членів "Східного партнерства" є неприйнятними.

Документ уже схвалили Великобританія і Німеччина. Його обговорять міністри закордонних справ країн ЄС на засіданні в Брюсселі 10 лютого.

Як відомо, у листопаді 2013 року керівництво України в останній момент відмовилась від писання Угоди про асоціацію з ЄС, пославшись на економічні проблеми.

Це рішення викликало в країні сильні протести, які отримали назву Євромайдан і тривають досі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування