У Криму теж мітингували проти російської окупації

Неділя, 2 березня 2014, 16:24

Проти війни, російської окупації і сепаратизму мітингували в неділю у Сімферополі біля пам'ятника Тарасові Шевченку.

Як повідомляє кореспондент "Радіо Свобода", на заклик новоствореної Всекримської української Ради відгукнулося понад пів сотні людей.

Після короткого молебню за мир, який відслужив архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, учасники висунули вимогу до російських військових покинути територію півострова, закликали кримчан різних національностей спільно виступити проти агресії з боку Москви.

"Крим та Україна – єдине ціле, просимо українців Великої України не кидати нас", - заявив на мітингу координатор Всекримської української Ради Андрій Щекун.

Учасники акції також закликали країни, народи світу і міжнародні організації "не залишати кримчан наодинці з російською військовою могутністю".

У Черкасах також більше тисячі людей прийшли на Соборну площу на мітинг проти російської окупації. Люди тримали у руках плакати "Путін = Гітлер", "Ні – війні", "Ні – російській окупації", "Путін – терорист №1 на планеті" тощо.

На мітингу виступили політики, священнослужителі та громадські діячі. Вони закликали черкащан зберігати спокій, але наголосили на загальній мобілізації.

Зокрема активісти черкаського автомайдану оголосили про створення додаткових загонів самооборони, щоб разом із правоохоронцями патрулювати місто. Ці загони формуватимуть на території ДАІ, де чоловіків мають забезпечити бронежелетами.

За спостереженням кореспондента, чимало чоловіків долучилися до такої пропозиції і ще до закінчення мітингу вирушили до управління ДАІ.

Між тим іще зранку більше 50 чоловіків у міському військкоматі записалися в ряди добровольців, щоб у разі необхідності захищати Україну. Усіх охочих у військкоматі поставили на облік.

Окрім того, Черкаська облрада на позачерговому закликала центральну владу денонсувати Харківські угоди та розробити концепцію інформаційної політики щодо забезпечення жителів АР Крим об’єктивною інформацією з приводу ситуації в країні.

Як повідомлялося, у неділю в великих містах України проходять мітинги проти російського військового вторгнення на територію України. Зокрема, у Кривому Розі Дніпропетровської області, у Херсоні та Одесі на півдні країни, у Сумах і Полтаві. Також антикремлівські мітинги проходили у Харкові, Миколаєві та Києві.

1 березня у Росії Рада Федерації підтримала звернення свого президента Володимира Путіна та дала згоду на введення Збройних Сил РФ на територію Криму.

Формальною підставою для цього стало прохання про допомогу від усуненого 22 лютого від президентства України Віктора Януковича, який оголошений у розшук і переховується від покарання за масові смерті громадян, які протестували проти його влади.

До того моменту Росія вже декілька днів нарощувала військову присутність у Криму.   

1 березня РНБО України вирішила оголосити про приведення Збройних сил у боєготовність – і 2 березня в.о. президента України Олександр Турчинов увів його в силу. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування