Голова МЗС: "Розраховувати ми повинні тільки на самих себе"

Понеділок, 3 березня 2014, 07:58

В. о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця вважає, що в протистоянні з Росією Україні слід розраховувати тільки на себе й задіяти інструменти дипломатії.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна" у суботу, ще до повідомлень про дозвіл російської Ради Федерації на введення військ у Крим, воно опубліковане в понеділок.

"Ми сподіваємося на переговори Заходу з російською стороною… Але, на жаль, росіяни не хочуть розмовляти не тільки з нами, але й з нашими партнерами. Йдеться, насамперед, про проведення консультацій на підставі Будапештського меморандуму (про гарантії безпеки України з боку РФ, США й Великобританії). Росія офіційно відмовилася від участі в таких консультаціях", - заявив Дещиця. 

На запитання, чи необхідно звертатися до Заходу по військову допомогу, він відповів:

"Я дотримуюся позиції, що будь-які конфлікти необхідно вирішувати мирним шляхом, інструментами дипломатії. Хоча якщо з боку Росії буде відкрита агресія, відкрите використання зброї – тоді, звісно, нам потрібно буде просити про допомогу".

"Але нам треба розуміти, що розраховувати ми повинні тільки на самих себе. Ніхто, крім нас самих, не захистить нашу батьківщину, ніхто не зробить цього так, як ми", - заявив Дещиця.

Думка про те, що збройні сили в Україні не в змозі рівноцінно протистояти російській армії, він прокоментував так: "В Україні дуже сильний народ, він це вже продемонстрував".

Дещиця також відзначив, що – станом на вечір суботи – МЗС Росії не йшов із ним на контакт: "Так і не зміг поговорити зі своїм російським колегою, міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, хоча ми щодня направляли запит про телефонну розмову – і в четвер, і в п'ятницю, і в суботу". 

"Ми звернулися до виконавчого секретаря СНД Сергія Лебедєва з проханням провести екстрене засідання ради міністрів іноземних справ СНД у Києві вже на початку тижня", - повідомив також Дещиця. 

"У будь-якому разі – незважаючи ні на що – потрібно вести діалог і розбудовувати взаємини, тим більше між сусідніми країнами. І навіть якщо, не дай боже, між країнами-сусідами розпалюється конфлікт, у підсумку однаково все зводиться до того, що сторонам доводиться сідати за стіл переговорів, відновлювати контакти і взаємну довіру", - додав він. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News