Рада повинна заявити, що не давала повноважень на введення іноземних військ

Вівторок, 4 березня 2014, 01:48

Верховна Рада повинна заявити, що не давала нікому повноважень на введення на територію України іноземний військ.

Так вважає дипломат, експерт Олександр Чалий в ефірі ICTV у програмі "Свобода слова" у ніч на вівторок.

"Дві години тому, передавши заяву Януковича в Раду Безпеки ООН, Росія на вищому міжнародному рівні легітимізувала свою позицію. Вона вважає Януковича законним президентом, тобто, фактично, Росія має для себе повну законну підставу до ранку або найближчим часом ввести війська", - заявив він.

На думку дипломата, Верховна Рада повинна "делегітимізувати в очах російського керівництва та міжнародної спільноти той факт, що Янукович, навіть якщо Росія вважає його президентом, не має права без згоди легітимного парламенту, робити односторонні відозви".

"Парламент повинен терміново ухвалити одне рішення - про те, що зараз парламент нікому не давав повноваження запрошувати на територію України іноземні війська", - висловив переконання Чалий.

Експерт також вважає, що країни-гаранти, що підписали Будапештський меморандум, повинні допомогти Україні розпочати негайні консультації з Росією.

"Заявити нашим гарантам, якщо в найближчі години цього не буде, ми терміново повинні вимагати, введення їхніх військ на територію України", - зазначив Чалий.

Він також переконаний, що до Москви на переговори з врегулювання ситуації повинен летіти президент України Леонід Кучма, за якого був підписаний Будапештський меморандум, оскільки "з ним говоритимуть росіяни".

"Якщо світ нас не захистить, летить весь режим ядерного нерозповсюдження в світі", - висловив думку Чалий, нагадавши, що Росія, яка виступає одним із гарантів в Будапештському меморандумі, країна, що має ядерну зброю.

Експерт також вважає, що головнокомандувач ЗСУ повинен дати чіткий сигнал Росії, "що, якщо (військовослужбовці РФ) будуть реалізовувати свій ультиматум, він, як головнокомандувач, віддає (своїм підлеглим) наказ стріляти на ураження".

Чалий - з вересня 2006 по 2008 - заступник глави секретаріату президента України. Заслужений юрист України, має дипломатичний ранг посла.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування