Підрозділи прикордонників блокують, але 500 провокаторів із Росії вони не пустили

Середа, 5 березня 2014, 11:53

8 підрозділів Української прикордонної служби заблоковані, у Керчі прикордонники працюють фактично під дулом автомата, але не залишають державні кордони.

Про це сказав заступник голови Держприкордонслужби  Павло Шишолін.

Він повідомив, що на межі Запорізької та Херсонської областей з АР Крим прикордонна служба встановила на трьох дорогах блок-пости, які контролюють рух осіб і вантажів в обидва боки.

"На стику з АР Крим працюють 300 військовослужбовців-прикордонників із Збройних сил на трьох дорогах", - заявив Шишолін.  

Також він зазначив, що 8 підрозділів Прикордонної служби заблоковані.

"Ні один із них не залишив лінію державного кордону, не зважаючи на те, що один із них – відділ прикордонної служби "Керч" – це паромна переправа, оточена більш ніж 100 людьми зі зброєю", - заявив він.

За його словами, прикордонники вимушені працювати фактично під дулом автомата.    

Також Шишолін запевнив: "Ніяких біженців немає. Ті пункти збору біженців, які розгорнуті на території РФ, вони пусті, потоку немає".

На запитання щодо можливого закриття кордонів, він відповів: "Кордони у нас і так закриті. Тому що здійснюються прикордонно-митні процедури, а це значить, що кордон закритий і охороняється".

Щоб закрити пункти пропуску, за словами чиновника Прикордонної служби, потрібні належні підстави, які регулюються міждержавними угодами.    

Він зазначив, що станом на середу повністю контролюється потік транспортних засобів і осіб на україно-російському кордоні.

"Потік зменшився наполовину. За сьогоднішню добу пропущено всього 26 тисяч осіб на всіх ділянках україно-російського кордону (на вхід)", - сказав Шишолін.

"Щоб не допустити всіх терористів з Росії, які збурюють українську спільноту у східних областях, за добу не пропущено 500 таких людей", - заявив він.  

"Ми ретельно охороняємо кордон на даному напрямку (російському), за узгодженням із СБУ, з підрозділами МВС", - сказав Шишолін. 

Вранці 5 березня Прикордонна служба повідомляла, що за добу на українсько-російському кордоні у пунктах пропуску не пропустили 377 громадян РФ, 4 з них заборонено в’їзд в Україну.

Крім того, уночі, під час оформлення потяга "Москва – Сімферополь" у пункті пропуску "Харків-пасажирський" прикордонники затримали одного громадянина Росії, який прямував до Криму "для участі в заходах дестабілізаційного характеру".

Під час перевірки у росіянина "була виявлена камуфльована форма та армійські черевики". Про чоловіка спортивної статури з татуюванням "ВДВ" прикордонники повідомили співробітників СБУ. Зі слів чоловіка, він прямував до родичів у Миколаїв.

Однак у нього був виявлений військовий квиток командира відділення підрозділу спеціального призначення військово-десантних військ Російської Федерації, а у мобільному телефоні виявили таке смс: "Уехал в Крым, оттуда на фронт – воевать, если что я болен".  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування