Не можна відмовитись від українського паспорта, щоб отримати російський - МЗС

Середа, 5 березня 2014, 16:21

Жителі України, що хочуть отримати паспорти громадян Росії, не можуть відмовитися від українського громадянства. Проте добровільне отримання громадянства іншої держави є підставою для ВТРАТИ громадянства України.

Про це йдеться в офіційному коментарі українського МЗС.

Дипломати таким чином відреагували на пропозицію уряду Російської Федерації надавати громадянство РФ російськомовним іноземним громадянам за спрощеною процедурою після відмови від попереднього громадянства.

У відомстві нагадали, що в Законі України "Про громадянство України" закріплено принцип єдиного громадянства. Відповідно до пункту 1 статті 2 цього Закону, якщо громадянин України набув громадянство іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

Громадянство України припиняється лише внаслідок виходу з громадянства України або його втрати, а також за підставами, передбаченими міжнародними договорами України.

Вихід з громадянства ініціюється самим громадянином (стаття 18 Закону), а  втрата - державою в особі уповноважених законодавством органів (стаття 19 Закону).

В той же час, підкреслюють у МЗС "між Україною та Російською Федерацією відсутні будь-які договори у сфері громадянства".

"Тобто, чинним законодавством України у сфері громадянства не передбачена процедура відмови від громадянства України, а тому отримання громадянином України іноземного громадянства у зв’язку з відмовою від громадянства України не може розглядатися як законна підстава для припинення громадянства 
України", - йдеться у повідомленні.

Як відомо, депутати Держдуми РФ під час перебування в Криму в кінці лютого заявляли про підготовку до видачі російських паспортів за полегшеною процедурою.

Пізніше, однак, голова комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків із співвітчизниками Леонід Слуцький заявив, що говорити про це передчасно.

Згодом стало відомо, що Генконсульство РФ 1 березня починає видачу російських паспортів співробітникам підрозділів "Беркуту". В цей день їх отримали вже 9 бійців спецпідрозділу.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування