НАТО перегляне співпрацю з Росією через Україну

Середа, 5 березня 2014, 22:24

НАТО ухвалила рішення переглянути співпрацю з Росією через дії Москви в Україні.

Про таке рішення Північноатлантичної Ради повідомив після закінчення засідання Ради Росія - НАТО генеральний секретар альянсу Андерс Фог Расмуссен на своїй сторінці в Твіттері.

Засідання відбулося в середу в Брюсселі.

"Жодних засідань на рівні цивільних або військових співробітників на сьогодні. Рішення (про подальшу співпрацю з Росією) буде ухвалюватися на засіданні міністрів закордонних справ у квітні", - повідомив генсек альянсу.

Крім того, НАТО призупинило планування першої спільної операції: морського ескорту для американського корабля "Cape Ray", який бере участь у нейтралізації хімічної зброї Сирії", - поінформував Расмуссен про іншу складову рішення щодо Росії.

Разом з тим, НАТО має намір "тримати двері відчиненими для діалогу і проводити зустрічі послів" в рамках засідання Ради Росія - НАТО.

За словами генсека альянсу, НАТО "звернулася до російського посла, щоб донести наше послання до Москви".

"Ми вирішили інтенсифікувати відносини між НАТО і Україною. Завтра я зустрінуся з Арсенієм Яценюком (прем'єр-міністр України), щоб висловити нашу підтримку", - написав він.

Водночас Расмуссен вважає, що рішення щодо варіантів подальшої взаємодії України з НАТО залишається за українцями.

"Саме українці повинні визначати свої майбутні відносини з НАТО", - сказав він, відповідаючи на запитання про те, чи може Україна стати членом альянсу.

Генсек зазначив, що в НАТО готові розвивати відносини з Україною в цьому напрямку.

За його словами, НАТО готова активізувати співпрацю з Україною, зміцнювати взаємодію з нею, надавати підтримку демократичним реформам, активізувати контакти з українським цивільним і військовим керівництвом.

Крім того, альянс буде більше допомагати зміцненню потенціалу українських військових, у тому числі через спільну підготовку військ і військові навчання, ширше включати Україну в багатонаціональні проекти з нарощування оборонних можливостей.

Це, за словами генсека, доповнить міжнародні зусилля в підтримку народу України.

Расмуссен також підтвердив рішення 2008 про готовність НАТО прийняти до своїх лав Україну, якщо вона цього захоче, і якщо буде відповідати необхідним критеріям.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування