Магера радить Турчинову зупинити рішення Ради Криму і подати до суду

Четвер, 6 березня 2014, 14:58

В.о. президента - голова Верховної Ради України Олександр Турчинов може зупинити дію рішення Верховної Ради АР Крим про референдум і звернутися до Конституційного Суду.

Таку думку висловив заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера у Facebook як правник, це не офіційна позиція ЦВК.

Він наголосив, що рішення про референдум у Криму ухвалено з порушенням законодавства, та й узагалі АРК не має права на місцевий референдум із питання про входження до іншої держави.

Магера нагадав, що Автономна Республіка Крим є невід'ємною складовою частиною України, її повноваження визначені Конституцією нашої держави: "Серед них нема повноважень щодо нормативного регулювання проведення в АРК референдумів".

За його словами, зараз "існує законодавча прогалина в частині місцевих референдумів, яка може бути заповнена виключно Верховною Радою України як єдиним органом законодавчої влади в Україні".

Магера зазначає, що хоча п.2 ч.1 ст. 138 Конституції України відносить до повноважень АРК організацію та проведення місцевих референдумів, "АРК безпосередньо не наділено компетенцією утворювати комісії із місцевого референдуму". АРК має повноваження затверджувати лише склад виборчої комісії АРК: для виборів – не для референдуму.

Ч. 2 ст.138  Конституції України дозволяє делегувати АРК інші повноваження законами України, "проте, жоден закон України не делегує АРК повноважень нормативно регулювати організацію і проведення референдумів в АРК або утворювати комісії із референдуму в АРК", наголошує Магера.

За його словами, "АРК має право на проведення місцевого референдуму, але такий референдум може бути проведений лише з питань, віднесених до відання АРК" (п. 3 ч. 2 ст. 9 закону про Верховну Раду АРК, п. 5 ч. 1 ст. 8 закону про АР Крим, ч. 1 ст. 6 та п. 7 ч. 1 ст. 18 Конституції АРК).

"АРК не може призначати референдум про входження до іншої держави ще й тому, що вона не є суб'єктом міжнародного права, а суверенітет України поширюється на всю її територію, в тому числі – на АРК", - наголошує Магера.

Він також вказує на "очевидні ляпи в самому рішення ВР АРК" і те, що "незрозуміло, про яку редакцію Конституції Криму 1992 року йдеться - травневу чи вересневу". Це свідчить про те, що документ приймали поспіхом і раніше його не планували, вважає Магера.

"З огляду на перевищення повноважень Верховною Радою АРК з боку офіційного Києва повинні бути вжитті відповідні заходи реагування. Зокрема, виконувач обов'язків президента України - голова Верховної Ради України має повноваження зупинити дію рішення ВР АРК із одночасним зверненням до Конституційного Суду України", - заявив Магера.

Як відомо, Верховна Рада Криму 6 березня ухвалила рішення про входження автономії до складу Російської Федерації, але призначила на 16 березня референдум, аби "підкріпити" це рішення. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...