Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Оробець хоче, щоб мер Києва працював 5 років і був головою КМДА

Вівторок, 1 квітня 2014, 14:37

Депутат Леся Оробець, яка планує брати участь у виборах мера Києва, пропонує обирати столичного голову у травні не на 1 рік, а на 5 років, та об’єднати посади мера та голови Київської міської держадміністрації.  

Про це вона заявила на брифінгу у Верховній Раді.

Оробець продемонструвала 1/5 "Київського" торта, який хоче вручити Олександру Турчинову, Віталію Кличку, Петру Порошенку та іншим впливовим політикам, сказавши, що так виглядатиме київська влада після виборів.

"Не всі кияни знають, але 25 травня вони будуть обирати собі міську раду і мера лише на 1 рік", - заявила претендент на посаду столичного голови.

"Ми з командою намагаємося написати революційну програму реформ, яку можна було б втілити на базі місцевої влади. Але чим насправді можна зайнятися, якщо вибори (знову) тільки через рік? Це означає, що той, хто виграє, і той, хто програє, цей рік приділить не реформам, не докорінній зміні чиновників, не тому, щоб почати важливі зміни в Києві, а підготовкою до наступних виборів", - сказала Оробець.

Вона боїться, що "це перетвориться на клоунаду і щонайменше гру циркових фокусів, а не серйозну роботу над Києвом".

"Наступна проблема – те, що за чинним законодавством посада голови КМДА і посада мера – це дві різні посади. Станом на зараз голову КМДА призначає президент. І він не має жодного зобов’язання призначити обраного мера. Це означає, що після 25 травня кияни отримають мера з відверто обмеженими повноваженнями, тобто лише повноваженнями спікера київської міської ради", - додала Оробець.

"Питання третє – у киян відібрали районні ради. В Верховній Раді є декілька законопроектів, зокрема Одарченка і Бригинця, який я закликаю поставити на порядок денний і проголосувати", - сказала вона

Оробець наголосила: "Вручивши такий кавалок торта Турчинову, Кличку, Порошенку і іншим народним депутатам, від волі яких залежить, якою ж буде київська влада після 25 травня, я хочу підняти три ключові проблеми: 1) мера ми вибираємо на рік; 2) в нас немає районних рад; 3) голова КМДА буде призначатися президентом – і не залежатиме від того, кого ми з вами оберемо мером".

За її словами, аби вирішити ці проблеми, потрібно поставити на голосування проекти Одарченка і Бригинця, "потрібно, щоб Турчинов звернувся до Конституційного Суду з тлумаченням, щоб термін повноважень мера, якого ми обираємо, був 5 років, а не 1 – і для цього потрібно, і я буду закликати Кличка, зареєструвати і проголосувати законопроект, в якому ми об’єднаємо посади мера і посаду голови КМДА".

Як відомо, посади столичного голови та голови Київської міської держадміністрації були розділені екс-президентом Віктором Януковичем у листопаді 2010 року: тоді він звільнив тодішнього мера Леоніда Черновецького з посади голови КМДА та призначив на неї свого соратника Олександра Попова.

До того ці дві посади обіймав обраний на виборах мер.

Віталій Кличко, який також іде на вибори мера Києва, свого часу пропонував об’єднати ці посади.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування