Янукович: "Я ніколи не давав жодних вказівок стріляти"

Середа, 2 квітня 2014, 15:29

Екс-президент України Віктор Янукович запевняє, що не давав наказу стріляти у протестувальників у Києві.  

Про це він заявив в інтерв'ю нібито з російського Ростова-на-Дону, яке транслює "Дождь".

"Я ніколи не давав жодних вказівок стріляти. І зброя, наскільки мені було відомо, ніколи не видавалося тим спецпідрозділам, які брали участь у захисті державних установ, будівель", - запевнив Янукович.  

За його словами, "вони виконували ті функції, які передбачені законом".

"Коли почали стріляти снайпери, ми проводили переговори. І фактично близько доби ми вели переговори з представниками трьох країн – так званий веймарський трикутник: Німеччина, Франція й Польща, їхні міністри закордонних справ, – і тут почалася стрілянина. І вона велася з тих будівель, які на той час контролювалися тодішньою опозицією", - заявив він.

"Одразу після підписання угоди 21 лютого я почав виконувати ту частину зобов'язань, яку брала на себе влада. І я як президент України підписав цю угоду й, не відкладаючи, дав завдання правоохоронним органам, поліції відступити від Майдану і почати відправлення спецпідрозділів у місця постійної дислокації – тобто в різні регіони України", - запевнив Янукович.

"У відповідь на наші дії радикальна частина Майдану відповідала стріляниною", - заявив політик-утікач.  

Янукович побожився: "Мій принцип, що ніяка влада не варта й краплі крові, я сповідував завжди". 

"І в 2004 році… я не допустив зіткнення протиборчих сторін, моїх шанувальників і тих, хто стояв у той період на Майдані. Я сам звернувся до своїх прихильників, щоб вони відступили. І цього разу я не зрадив свої принципи", - сказав він.

"І коли я досить часто чув на мою адресу докір з боку наших прихильників про те, що настав час вживати рішучі дії стосовно Майдану, – у мене рука не піднімалася це зробити. Я не міг цього зробити. Це суперечило моїм принципам", - переконував Янукович.

"Але Майдан ділився на 2 частини: одна частина – це мирні протестувальники, друга частина – це була радикальна частина, по якій, я вважав, однозначно, потрібно було приймати спільне рішення і влади, і опозиції – роззброїти озброєних людей, які несли загрозу безпеці країни", - заявив екс-президент.

"На жаль, цього не сталося. Зараз цією ж проблемою займаються нинішні правителі", - наголосив він.

Як відомо, найбільше протестувальників було вбито чи смертельно поранено у Києві вранці 20 лютого, коли, серед іншого, орудували снайпери, які стріляли в голову, шию та серце.

Вдень того дня екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко визнав, що дав наказ видати силовикам бойову зброю для застосування проти тих, кого він називав "екстремістами". До того Захарченко запевняв, що у силовиків немає бойової зброї.

Янукович 22 лютого зник і Верховна Рада відсторонила його, бо він "самоусунувся" від виконання конституційних обов'язків. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News