Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В ОБСЄ розуміють, чому Україна відключила Кисельова

Середа, 2 квітня 2014, 17:22

В ОБСЄ вважають, що якщо ЗМІ зазіхають на основоположні права, то їх право вести мовлення можна в законному порядку обмежити, хоча це і не може бути кращим виходом із ситуації.

Про це йдеться в заяві представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуньї Міятович, поширеному в Україні спостерігачами організації, пише "Укрінформ".

Цю заяву запропонував увазі ЗМІ на прес-конференції в Харкові заступником глави Секретаріату ОБСЄ Адам Коберацкий.

"У відповідності з міжнародним пактом про громадянські і політичні права, кожна людина має право на вільне висловлення думки. Це право включає свободу шукати, одержувати і поширювати інформацію, незалежно від кордонів, усно, письмово чи за допомогою друку", - нагадала Міятович.

Однак вона нагадала також, що "це право накладає особливі зобов'язання і відповідальність". "Отже, воно може бути пов'язане з деякими обмеженнями, які повинні бути чітко прописані в національному законодавстві і застосовуватися тільки тоді, коли необхідно захистити інші основоположні цінності та права", - завила представник ОБСЄ.

У заяві підкреслюється, що "якщо такі обмеження будуть прийняті законними інституціями, такими як законодавчі органи, і якщо обмеження переслідують законну мету, то вони дійсно можуть бути визнані доречними".

Але, як додав Коберацкий, необхідно протистояти спробам обмеження плюралізму ЗМІ.

У всі часи, і особливо у важкі часи, заборона не є рішенням. Широка дискусія - ось відповідь, сказав він.

У заяві також є заклик до всіх держав-учасників ОБСЄ припинити інформаційну війну, маніпуляції зі ЗМІ та забезпечити безпеку журналістів.

Коберацкій також закликав держави-учасниці (а їх 57) утриматися від блокування ЗМІ, щоб уникнути довільних і політично мотивованих дій, які можуть перешкоджати висловлюванню альтернативних думок.

Як відомо, Україна заборонила ретрансляцію чотирьох російських телеканалів, за розпалювання міжнаціональної ворожнечі та пропаганду війни.

Подібний приклад наслідувала Литва, заборонивши мовлення двох російських каналів.

Російська окупаційна влада у Криму зупинила трансляцію усіх центральних телеканалів України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування