Медведєв скасував ще одну знижку на газ для України і вимагає погасити борги

Четвер, 3 квітня 2014, 14:19

Прем'єр РФ Дмитро Медведєв вимагає від України негайно погасити заборгованість за отриманий газ та повідомив про скасування знижок.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Нехай наші українські партнери шукають необхідні фінанси для того, щоб розплатитися з боргами і сплачувати поточні платежі, тому що ынакше співробітництво у цій сфері, як і в інших сферах, здійснюватися не може", - сказав він на зустрічі з головою ВАТ "Газпром" Міллером.

"Це повинні розуміти всі, це повинні розуміти люди, які приймають зараз, у цей момент, на Україні всі необхідні рішення", - підкреслив глава російського уряду.

Підкреслимо, що під час робочої зустрічі Міллера з нещодавно призначеним головою НАК Нафтогаз Андрієм Коболєвим в Москві перший заявив, що з урахуванням березневих поставок борг "Нафтогазу" оцінюється більш ніж у $2,2 млрд.

Медведєв під час розмови з Міллєром сказав також, що він прийняв рішення скасувати нульове мито на газ для України.

"З урахуванням відпадання міжнародно-правових підстав для існування (Харківської) угоди та денонсації самого угоди я також приймаю рішення про скасування постанови уряду від 30 квітня 2010 року номер 291", - заявив Медведєв.

Він нагадав, що саме в рамках виконання "Харківських угод" уряд прийняв документ, який стосується ставок вивізних мит при поставках газу з території РФ.

"В рамках цього документа була встановлена митна мито 0%", - уточнив Медведєв.

"(Тепер) Вам належить керуватися загальними ставками вивізного мита на газ без застосування будь-яких знижок і преференцій", - сказав Медведєв Міллеру.

Як підкреслив російський прем'єр, "це рішення (про скасування нульового мита - ред.) повинно бути враховане в подальших розрахунках з українськими споживачами".

Олександр Міллер у свою чергу заявив, що ціна на газ для України після скасування пільг складе $485 за 1 тис. куб. м газу.

"Підписання постанови про скасування застосування пільг з мита при поставках газу в Україну для нас означає, що автоматично, строго у відповідності з чинним контрактом на постачання газу на Україну від 2009 року, ціна на газ підвищується, і з квітня місяця вона складе $485 за 1 тис. куб. м", - повідомив він.

Більш того, Медведєв заявив про недоотриману вигоду через відміну мита.

"В результаті застосування пільги, по суті, РФ не отримувала частину доходів у вигляді вивізного мита на газ, причому саме по собі неотримання цих мит було певною мірою авансом", - сказав він.

Російський прем'єр підкреслив, що тепер Москва  має намір вимагати від Києва компенсацію.

"Зараз ми розглядаємо питання про можливість застосування відповідних компенсаційних механізмів, таке доручення дано, для того, щоб частина неотриманих російським бюджетом доходів стягнути в установленому порядку", - заявив він.

Як відомо, президент РФ Володимир Путін підписав федеральний закон про припинення дії "Харківських угод" та низки угод щодо перебування Чорноморського флоту в Криму.

У Москві заявляють, що загальний борг України перед Росією після розірвання "Харківських угод" становить близько $10-11 млрд.

Зазначимо, що ні Україна, ні світова спільнота не визнали анексію Криму, яка послужила формальним приводом для розірвання цих угод. Більш того, офіційний Київ вже неодноразово заявляв, що розірвання Росією цих договорів в односторонньому порядку є неправомірним, враховуючи, що вона сама порушила їхні умови.

21 квітня 2010 року у Харкові тодішній президент України Віктор Янукович та прем'єр РФ Дмитро Медведєв підписали низку угод. Згідно з ними, термін знаходження Чорноморського флоту на базі в Криму, який закінчувався 2017-го, було продовжено ще на 25 років до 2042 року. В обмін на це Україна отримувала в тому числі знижку на природний газ у розмірі до 100 доларів за тисячу кубів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування