Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Джемілєв: Радикальні ісламісти в Криму нездатні на серйозний опір

Четвер, 3 квітня 2014, 14:27

Нечисленні прибічники ісламістської організації "Хізб ут-Тахрір" і нетрадиційних радикальних течій у Криму не здатні самі по собі на "щось серйозне".

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив народний депутат, екс-глава Меджлісу кримських татар Мустафа Джемілєв під час перебування у Вашингтоні.

Він додав, що широкомасштабні дії в національному плані можливі тільки у разі, якщо відповідне рішення прийме Меджліс кримськотатарського народу.

"Самі по собі вони (прибічники "Хізб ут-Тахрір" і нетрадиційних радикальних течій - ред.) дуже нечисленні і малозначимі", - сказав він.

За його словами, навряд чи від них можна чекати чогось серйозного.

"І вони теж розуміють, що без рішення Меджлісу кримськотатарського народу навряд чи щось реалізовуватиметься серйозне в цілому по Криму", - зазначив він.

"Хоча, звичайно, ніхто не може виключити якихось інцидентів. Але широкомасштабні дії в національному плані можливі тільки тоді, коли обраний народом орган приймає відповідне рішення", - заявив Джемілєв.

Він додав, що в Криму, "звичайно, є групи і "Хізб ут-Тахрір", і салафітів, і ваххабітів" - нетрадиційні для кримського ісламу течії, що прийшли ззовні. Проте їх кількість невелика.

"Якщо говорити про прибічників у пропорційній прив'язці до інших представників, я так скажу: у нас є близько 330 релігійних громад, із них 24 або 27 вважаються незалежними, тобто не підкоряються Духовному управлінню мусульман Криму. Серед них є прибічники цих течій", - сказав лідер кримських татар.

Як наголосив Джемілєв, в Росії рівень радикалізації мусульман значно вищий.

"В цілому, якщо порівнювати з Росією, у нас пропорційно до усього іншого мусульманського населення прибічників "Хізб ут-Тахрір" і нетрадиційних радикальних течій на порядок нижче, ніж в Росії", - зазначив він.

Як відомо, Меджліс кримськотатарського народу делегував двох представників до самопроголошену уряд Криму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування