Путін теоретично може використати армію в Україні - сенатор РФ

Вівторок, 8 квітня 2014, 13:48

Голова комітету Ради Федерації з оборони і безпеки РФ Віктор Озеров відзначає, що Путін "теоретично" може прийняти рішення використовувати збройні сили Росії на всій території України в будь-який момент.

Про це Озеров сказав, відповідаючи на запитання кореспондента УНІАН у РФ, на яких умовах Росія може ввести війська в Україну.

"Рада Федерації дала згоду президенту РФ з метою забезпечення безпеки життя людей на використання збройних сил... Ми цю постанову не скасовували", - нагадав Озеров.

На уточнююче запитання він сказав, що це стосується не тільки території Криму, а й усієї України.

Озеров наголосив, що, згідно з російським законодавством, рішення про кількість сил і засобів, кількість особового складу, озброєнь і військової техніки, а також місця застосування визначає президент РФ самостійно.

Відповідаючи на питання, чи може президент РФ в будь-який момент вести війська на південний схід України Озеров сказав:

"Теоретично, так". При цьому він запевнив, що РФ не зацікавлена ​​в застосуванні військової сили в Україні.

Також сенатор зазначив, що 7 квітня він коментував ЗМІ питання про введення миротворчих сил, про що вчора попросили Росію представники сепаратистів.

"Що таке миротворчі сили? Це зведені сили озброєнь і військової техніки держав, яким надано право проведення миротворчих операцій", - заявив Озеров.

"Тоді я навів приклад, що коли ми проводили миротворчу операцію в Абхазії і Південній Осетії, то це було рішення глав держав СНД, узгоджене з Шеварднадзе, який був президентом Грузії", - сказав він.

Також Озеров відзначив, що є миротворчі сили в рамках ООН, які застосовуються для того, щоб відновити або підтримати мир у певному регіоні для розділення протиборчих сторін.

Озеров наголосив, що Росія може брати участь у миротворчій операції, тільки якщо є міжнародно оформлене рішення Радбезу ООН або, наприклад, у рамках СНД.

При цьому він повторив, що Росія зацікавлена ​​у проведенні конституційної реформи, щоб громадяни на південному сході України могли "реалізувати ті вимоги, які вони висловлюють у тій чи іншій формі на території своїх областей...".

Також Озеров заявив, що сподівається, що Київ не стане задіяти військових, у тому числі представників іноземних держав, проти населення, повідомляють РІА Новости.

Як повідомлялося, в понеділок Озеров говорив, що російські війська не можуть бути введені на територію іншої держави на прохання місцевої влади.

Як відомо, Росія неодноразово закликала створити міжнародну групу "допомоги Україні", яка повинна зробити з України позаблокову федерацію без Криму з двома державними мовами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News