Турчинов дозволив протидіяти інформаційній агресії іноземних держав

Четвер, 1 травня 2014, 21:42

Виконуючий обов’язки президента Олександр Турчинов підписав указ, згідно з яким вводиться в дію рішення РНБО щодо інформаційної безпеки України.

Відповідний документ міститься на офіційному сайті в.о. президента.

У рішенні РНБО "Про заходи щодо вдосконалення формування та реалізації державної політики у сфері інформаційної безпеки України" зазначено, що останнім часом Російська Федерація поширює "недостовірну, неповну, упереджену інформацію про Україну, через що намагається маніпулювати суспільною свідомістю в Україні та за її межами".

Тому було вирішено зобов’язати Кабінет міністрів розробити і внести на розгляд парламенту законопроекти про внесення змін до деяких законів щодо протидії інформаційній агресії іноземних держав.

Вони мають передбачати, зокрема, визначення механізму протидії негативному інформаційно-психологічному впливу, в тому числі шляхом заборони ретрансляції телевізійних каналів, а також щодо запровадження для іноземних засобів масової інформації системи інформування та захисту журналістів, які працюють у місцях збройних конфліктів, вчинення терористичних актів, при ліквідації небезпечних злочинних груп.

Також уряд має розробити за участю Національного інституту стратегічних досліджень, СБУ, представників громадянського суспільства та подати на розгляд Ради національної безпеки і оборони України:    

- проект Стратегії розвитку інформаційного простору України, в якому, зокрема, визначити мету, завдання, структуру та режим функціонування національної системи забезпечення інформаційної безпеки держави;          

- проект Стратегії кібернетичної безпеки України;

Крім того, уряд має ужити заходів щодо забезпечення поширення у світі об'єктивних відомостей про суспільно-політичну ситуацію в Україні, зокрема, шляхом створення відповідного медіа-холдингу для підготовки якісного конкурентоздатного інформаційного продукту.

Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України разом із СБУ доручено у двомісячний строк розробити та подати на затвердження КМУ заходи щодо посилення захисту державних інформаційних ресурсів від протиправного втручання.

Також вона має ужити додаткових заходів щодо захисту інформації з обмеженим доступом (насамперед персональних даних, що належать до конфіденційної інформації) під час її обробки в інформаційних системах.

Міністерству закордонних справ України у місячний строк доручено розробити порядок аналізу інформаційних матеріалів іноземних засобів масової інформації, що мають представництва в Україні, з метою впровадження дієвого механізму акредитації журналістів, працівників засобів масової інформації.

Крім того, МЗС має ужити заходів до активізації міжнародного співробітництва з питань протидії негативним інформаційно-психологічним впливам та кібернетичній злочинності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News