Москаль: Керівництво силовиків саботує розслідування по Майдану

Вівторок, 20 травня 2014, 17:47

До 6 червня Верховна рада України повинна передати матеріали парламентського розслідування подій на Майдані до Ради Європи, але керівництво силових структур гальмує розслідування.

Про це у вівторок на засіданні тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування протиправних дій правоохоронних органів на Майдані повідомив депутат Геннадій Москаль.

За його словами, засідання комісії 20 травня фактично проігнорували не тільки керівники силових структур, але і депутати Верховної ради.

Москаль зазначає, що варто йому запросити на засідання комісії кого-небудь з керівників силових структур, як вони тут же опиняються на південному сході України, де беруть участь в АТО.

"Може, наша комісія підштовхне антитерористичну операцію і ми, нарешті, побачимо там хоч якісь результати", - пожартував він.

З деяких питань комісія змогла, однак, просунутися вперед.

Зокрема, закрито питання з зниклими без вести. Як доповів заступник начальника департаменту Карного розшуку МВС України полковник В'ячеслав Аброськін, 101 осіб, які вважалися зниклими без вести на Майдані з 22 листопада 2013 року по 22 лютого 2014, не встановлено місце розташування тільки 2 людей.

З приводу розслідування про викрадення активістів на Майдані представники МВС доповіли по двох епізодах - викраденню Ігоря Луценка та Юрія Вербицького і Дмитра Булатова.

У справі Луценка-Вербицького фігурують 11 підозрюваних, 3 з них арештовані, 8 - оголошено в міжнародний розшук.

"У справі Булатова немає встановлених винних і немає підозрюваних. Відпрацьовується кілька версій, в тому числі і версія про інсценування викрадення. Інших фактів викрадення активістів Майдану у МВС зараз немає", - заявив заступник начальника слідчого управління міліції.

Комісія також встановила, що у спецпідрозділі "Беркут" та інших спецпідрозділах МВС і внутрішніх військ знищені документи, в яких відображається, хто і коли отримував зброю.

Практично знищена або зникла пулегільзотека, в якій зберігалися відстріляні гільзи і патрони від усієї вогнепальної зброї, які використовують силові структури.

Представник Державної служби охорони розповів про те, що 10 снайперських гвинтівок 20-21 лютого були видані службі безпеки президента, але де вони конкретно перебували, не пояснив.

"Вас треба до Стрелкову в Слов'янськ відправити, щоб він вас розговорили. Або нам в комісії свій спецназ створити, щоб з вас інформацію витягувати", - пожартував у відповідь на це Москаль.

На засіданні представники МВС ще раз підтвердили факт того, що загін "Беркуту" з Криму викрав у Києві 21 лютого 24 автомата і 1 снайперську гвинтівку і повернути цю зброю неможливо.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування