Друга "женевська зустріч" може відбутися до виборів - МЗС

Понеділок, 5 травня 2014, 16:29

Місце й дата проведення другого раунду багатосторонніх переговорів щодо деескалації ситуації в Україні поки невідомі, але вони можуть відбутися до 25 травня.

Про це сказав директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс на брифінгу в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Поки що це рішення не прийнято (про місце й дату проведення переговорів), консультації між сторонами відбуваються, тому поки що про місце проведення й навіть проведення цієї зустрічі рано говорити", - заявив він.

На запитання про те, чи може відбутися другий раунд переговорів до проведення президентських виборів в Україні, Перебийніс сказав: "Це може бути до виборів".

"Україна була й залишається відданою женевським домовленостям", - заявив він.

"Але ми категорично відкидаємо спроби російської сторони звинуватити Київ у нібито невиконанні домовленостей, і констатуємо, що сама РФ не почала кроків для деескалації ситуації й виконання женевських домовленостей", - наголосив представник МЗС.

"Ми позитивно оцінюємо ініціативу проведення чергового раунду консультацій між сторонами Женевських домовленостей", - сказав Перебийніс.

За його словами, на даний час проходять консультації між усіма зацікавленими сторонами.

"Ми вважаємо, що така нова зустріч, якщо будуть досягнуті домовленості про її проведення, має відбутися в тому ж форматі, як і женевська. Важливо також, щоб у ході цієї зустрічі була проведена детальна оцінка виконання всіма сторонами женевських домовленостей", - сказав Перебийніс.

"Крім того, на наше переконанням, сторони на цій зустрічі повинні зосередити увагу на першочергових пріоритетах, які сьогодні дадуть можливість привести до деескалації ситуації… Таким пріоритетом є забезпечення проведення позачергових виборів президента 25 травня", - заявив він.

Раніше міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер закликав організувати нову зустріч у Женеві для обговорення шляхів деескалації ситуації в Україні. "В останню пару годин я провів безліч переговорів, під час яких я виступав за проведення других женевських переговорів", - сказав він.

У Парижі підтримують ідею скликання другої женевської конференції щодо врегулювання кризи в Україні: "Ситуація в Україні викликає крайню стурбованість, тому будь-які ініціативи, що дозволяють домогтися деескалації, повинні бути підтримані", - заявив у понеділок офіційний представник МЗС Франції.

17 квітня в Женеві представники РФ, Євросоюзу, США, й України прийняли заяву з закликом до всіх сторін конфлікту в Україні утримуватися від будь-якого застосування сили, залякування й провокаційних дій, а всі збройні групи – роззброїтися і звільнити незаконно зайняті будівлі. Ці умови не виконані. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування