Лавров заявив, що женевська зустріч без опонентів Києва не має сенсу

Вівторок, 6 травня 2014, 15:41

Голова МЗС РФ Сергій Лавров вважає, що нова зустріч у Женеві за відсутності опозиційних нинішньому режиму Києву сил "навряд чи щось додасть".

Про це він сказав журналістам у Відні по закінченні сесії комітету міністрів Ради Європи, повідомляє "Інтерфакс".

"Знову збиратися в такому ж форматі, коли опозиція нинішньому режиму в Україні відсутня за столом переговорів, навряд чи це щось додасть. Можна, звісно, але ми будемо ходити по колу й будемо знову говорити про те, що потрібно все виконувати, про що домовилися", - заявило Лавров.

Говорячи про можливість нових зустрічей у міжнародному форматі з обговорення врегулювання української кризи, міністр повідомив, що у вівторок у нього відбудеться зустріч із міністром закордонних справ Німеччини Франком Вальтером Штайнмайером, а в середу Росію відвідає чинний голова ОБСЄ, президент Швейцарії.

"Ми будемо обговорювати, як можна допомогти почати загальнонаціональний діалог. Тому що те, що могло зробити світове співтовариство, висловлюючись модним терміном, а саме погодити рамки, у яких ми бачимо вихід із української кризи, ми вже зробили, це насамперед заява від 17 квітня", - сказав Лавров.

Він також заявив, що Росія готова працювати над організацією діалогу між нинішньою владою в Києву та регіонами України.

"Ми підтвердили нашу готовність працювати на користь організації такого діалогу… Зовнішні гравці – будь то Сполучені Штати, будь то Євросоюз, будь то Росія – повинні максимально сприяти початку такої розмови", - заявив Лавров.

За його словами, "займатися сьогодні потрібно не спробами легітимувати влади в Києві й представити протестувальників на півдні й сході як сепаратистів і терористів, а займатися потрібно зведенням усіх українців за стіл переговорів".

Лавров розповів, що в ході сесії Комітету міністрів Ради Європи низка членів цієї організації намагався звинувачувати Росію й погрожувати у зв'язку з її позицією по Україні, але "більшість учасників дискусії виступала за знаходження компромісних рішень".

"Ми переконані, що вихід із нинішньої кризи в Україні є. Він може бути знайдений винятково на основі загальнонаціонального діалогу – у тому числі в контексті конституційної реформи – діалогу, у якому повноцінно буде звучати голос і півдня, і сходу, і в цілому кожного регіону України", - додав він.

При цьому голова МЗС РФ заявив, що попередні женевські домовленості по Україні не провалилися, але існують спроби "позбавити сенсу ті домовленості, які протягом останніх місяців напрацьовувалися".

У зв'язку з цим Лавров нагадав про угоду від 21 лютого. "На наше глибоке переконання, її (цю угоду) потрібно поважати", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування