Лавров ставить під сумнів вибори в Україні і гне свою лінію

Вівторок, 6 травня 2014, 16:00

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров назвав "незвичайним" і "нелогічним" проведення виборів президента України 25 травня

"Проводити вибори в ситуації, коли армія використовується проти частини населення – досить незвичайно", - заявив він на прес-конференції у Відні, повідомляє "Інтерфакс".

"Це все ж таки не Афганістан, де йде війна, і, проте, відбулися вибори", - додав російський міністр.

Лавров зазначив, що відсутність насильства є одним із критеріїв, за якими Росія буде судити про легітимність президентських виборів, а також майбутні референдуми в Донецьку й Луганську.

"Критерії будь-яких процесів, пов'язаних із волевиявленням, вони всім відомі: вибори, референдуми повинні бути вільними, справедливими, повинні проходити в обстановці, яка виключає насилля, і під об'єктивним і безстороннім міжнародним моніторингом", - сказав він.

"Залежно від того, як усі ці критерії будуть дотримані, ми будемо визначати своє ставлення до цих подій", - заявив голова МЗС РФ.

Лавров також вважає, що проведення президентських виборів в Україні до того, як буде завершена конституційна реформа, яка змінить повноваження президента, - нелогічно.

"Усе виходять із того, що конституція буде ухвалюватися після призначених на 25 травня президентських виборів. Тобто, голосуючи за того чи іншого кандидата в президенти, виборці не будуть знати, який обсяг повноважень ця людина матиме у випадку обрання. Тому що конституція, - і про це відкрито говориться, - буде перерозподіляти повноваження між президентом і парламентом", - сказав він.

На думку голови МЗС РФ, було б логічніше, якби був дотриманий порядок, викладений в угоді від 21 лютого: восени прийняття конституції, а до кінця року вибори президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування