Прийти на вибори готові менше половини донеччан - опитування

Середа, 7 травня 2014, 19:05

На президентських виборах 25 травня явка виборців складе близько 64%, однак на Сході на Півдні Україні вона може бути відносно низькою.

Такі дані наводить соціологічна група Рейтинг на основі свого дослідження.

Найбільша явка виборців прогнозується на Заході, Півночі та в Центрі. Виборці Донбасу та Півдня демонструють низьку активність, підкреслюють соціологи.

"Порівняно з попередніми дослідженнями активність виборців Донбасу зменшилася приблизно у 1,5 рази – лише 22% точно готові брати участь у виборах, ще 20% - скоріше так, ніж ні", - йдеться в прес-релізі.

"60% – або не визначились, або взагалі не хочуть йти на вибори. Ця динаміка є катастрофічною. Якщо місяць тому ми мали 40% таких людей, потім 45% і 50%, а тепер 60%. Що буде ближче до дня виборів уявити важко", – цитує Радіо Свобода директора Соціологічної групи "Рейтинг" Олексія Антиповича.

Трійка лідерів симпатій тих, хто має намір взяти участь у виборах, залишається незмінною: Петро Порошенко (43,4%), Юлія Тимошенко (13,9%) та С.Тігіпко (6,7%). Анатолія Гриценка готові проголосувати 4,5% виборців, за Михайла Добкіна – 4,3% виборців.

За даними дослідників, в усіх регіонах, окрім Донбасу, лідером симпатій виборців є Петро Порошенко, при цьому найбільшу підтримку політик отримує на Заході (55%) та на Півночі (50%). У Донбасі лідером виборчих симпає Михайло Добкін з підтримкою 11%. Однак у цьому регіонів 60% опитаних або не визначились зі своїм вибором або не впевнені щодо своєї участі.

Якби найближчим часом відбувся другий тур президентських виборів, то серед найбільш ймовірних його учасників в усіх парах кандидатів, на даний момент, перемогу здобув би П.Порошенко. Так якщо у другий тур потраплять Петро Порошенко та Юлія Тимошенко, вони отримають 48% на 13% голосів відповідно.

Якщо ж учасниками другого туру стануть Порошенко та Тігіпко, то вони отримають відповідно 55% та 12% голосів, якщо Порошенко та Добкін – 58% на 8%.

Дослідники відзначають, що якщо у другий тур президентських перегонів вийдуть Порошенко та Тимошенко, то дві третини опитаних Донбасу та майже половина на Півдні країни не будуть голосувати. А якщо у другий тур разом із Порошенком вийдуть Тігіпко, або Добкін, то близько половини виборців на Донбасі також не братимуть участі у виборах.

Інфографіка "Рейтинга" 
 Інфографіка "Рейтинга"

Опитування проводилося 25-30 квітня, у ньому взяли участь 2 тисячі респондентів, похибка вибірки – не більше 2,2%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування