Путінські "тролі" узялися за німецькі ЗМІ

П'ятниця, 13 червня 2014, 14:53

Росія активно взялася за пропаганду в німецькому інформаційному просторі, розгорнувши війну проти німецьких ЗМІ.

Про це пише німецьке видання Die Welt у своїй статті, переклад якої наводить Инопресса  

Як заявив на цьому тижні глава Федерального відомства по охороні конституції Ханс-Георг Маассен, "російські спецслужби не тільки займаються пошуком інформації, але й намагаються впливати на суспільну думку в Німеччині".

За інформацією газети, кампанії тепер проводять у мережі проти "редакцій західних газет і телеканалів".

На форумах і в соціальних мережах "хвилями" з'являються численні коментарі, зміст яких "завжди той самий", пише він і наводить у приклад кілька висловлень, зокрема таке: " У черговий раз фашистський уряд у Європі намагається заморити голодом людей у Східній Європі" (мова в цьому випадку йде про новий уряд у Києві, пояснює автор). Або: "Мерзенне цькування Путіна й Росії".

Такі коментарі не завжди легко відрізнити від справжніх, продовжує Клаус, але при ближчому розгляді починає впадати в око "стереотипність висловлювань і термінології".

Часто використовується словосполучення "майданівський фашизм" і "підбурювання до війни".

Судячи зі шквалу образ і обвинувачень на адресу журналістів і людей із протилежною точкою зору, ця тактика виявляється "у значній мірі" результативною, додає він.

На іншу відмітну ознаку організованих кампаній в інтернеті вказав редактор телепрограми "Час культури" на телеканалі 3sat Маркус Дильманн: хвилі "глядацьких" коментарів до якоїсь передачі з'являються не відразу після її виходу в ефір, а за якимсь "власним графіком".

Далі Клаус розповідає про один з "останніх трюків" російських пропагандистів: приєднатися до одного із уже існуючих у Західній Європі протестних рухів і використовувати його в якості "троянського коня" для досягнення власних цілей. Саме так відбулося з "демонстраціями в понеділок", пише він.

На думку авторів дослідження "Анатомія російський інформаційної війни", яке було проведено Центром східних досліджень у Варшаві, у ході кримської операції Росія "продемонструвала усьому світу можливості й потенціал інформаційної боротьби".

У доповіді говориться, що "спецпропаганда" була відроджена в Росії в ході перетворення армії в 2000-і, а "систематична розробка" методів ведення психологічної й пропагандистської війни почалася ще в 1942 році за наказом Сталіна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...