Кримські татари можуть судитися з Росію в ЄСПЛ – Мінюст

Понеділок, 2 червня 2014, 15:50

Кримські татари, оштрафовані російською владою за участь у масових зібраннях, матимуть право судитися із РФ у ЄСПЛ.

Про це розповів на прес-конференції у понеділок міністр юстиції Павло Петренко.

Зокрема, він нагадав, що російська влада оштрафувала на 15 тисяч рублів кожного учасника акції на підтримку лідера кримських татар Мустафи Джемілєва в той час, коли він намагався потрапити до Криму.

"Ми разом з Апеляційним та Вищим спеціалізованим судом відпрацювали механізми і зараз вже подані перші апеляційні скарги до наших судів щодо скасування рішень перших судових інстанцій, ухвалених на території АР Крим", - сказав Петренко.

"Ці скарги будуть також спрямовані до Європейського суду із прав людини, де кожен кримський татарин, який був незаконно притягнутий до відповідальності, матиме право вимагати компенсацію від РФ у зв’язку із порушенням прав людини", - наголосив міністр.

За словами Петренка, до ЄСПЧ також будуть спрямовані скарги приблизно 200 осіб, які перебувають  в ув'язненні на території Криму і підпадають під дію українського закону про амністію.

Як відомо, 3 травня тисячі людей зустріли Мустафу Джемілєва на кордоні в Армянську, оскільки лідеру кримських татар заборонили в'їзд до Криму.

Крім того, лідера кримськотатарського народу, депутата Верховної Ради України Мустафу Джемілєва 2 травня не пустили в Москву. Він не зміг потрапити на авіарейс Москва-Сімферополь. Джемілєву заявили, що йому в'їзд заборонений.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування