Рада не змогла створити Державне бюро розслідувань

Вівторок, 3 червня 2014, 17:39

Верховна Рада не змогла прийняти за основу або відправити на повторне перше читання законопроект про Державне бюро розслідувань.

Прийняття за основу проекту закону (№3042) підтримали 122 народні депутати із 313 на засіданні парламенту у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

За те, щоб повернути законопроект на повторне друге читання, проголосували 204 парламентарі.

Народний депутат фракції "Батьківщина", автор законодавчої ініціативи Андрій Кожем’якін на засіданні у вівторок зазначив, що законопроект необхідно підтримати з тим, щоб "прибрати з прокуратури слідство і віддати його Державному бюро розслідувань".

Водночас у пояснювальній записці зазначено: "Метою проекту закону є створення організаційно-правових засад запобігання та протидії корупції серед вищих посадових осіб держави, суддів і прокурорів, запобігання корупції під час формування єдиного органу законодавчої влади та недопущення зрощення бізнесу і політики".

Для досягнення зазначеної мети цей законопроект визначає правові основи організації, повноваження і порядок діяльності Державного бюро розслідувань - "центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом і правоохоронного органу, метою створення якого є забезпечення чесності, безсторонності та непідкупності вищих посадових осіб держави, суддів і прокурорів".

У проекті закону пропонується не створювати ДБР на базі наявних спеціальних підрозділів, зокрема, МВС та СБУ, "які не стали перешкодою на шляху поширення корупції у вищих ешелонах влади".

Законопроект передбачає, що ДБР - центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом і водночас - правоохоронний орган, створює його Кабінет міністрів. Працівники бюро отримують статус державних службовців.

На ДБР покладаються такі функції, як: участь у формуванні та реалізації єдиної державної антикорупційної політики, державний контроль за виконанням антикорупційного законодавства державними органами, їхніми посадовими особами, координація реалізації органами виконавчої влади антикорупційної стратегії, а також виконання державної програми запобігання та протидії корупції.

Крім того, проект закону передбачає, що в повноваження бюро входить досудове розслідування кримінальних корупційних правопорушень, злочинів, пов'язаних із катуваннями, які здійснюють працівники правоохоронних органів. Водночас до функцій ДБР належить оперативно-розшукова діяльність.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News