Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ФРН підтримали тристоронній діалог з РФ до підписання Угоди з Україною

Середа, 4 червня 2014, 10:51

Дата підписання економічної частини угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом не є вирішальним питанням, Україна має сама визначити, коли для неї це буде найкраще.

Таку думку висловив в інтерв’ю "Європейській правді" координатор міжгромадської співпраці з Росією, Центральною Азією та країнами Східного партнерства в уряді ФРН Гернот Ерлер.

Він сказав, що йому невідомо про те, що Петро Порошенко нібито може відкласти підписання угоди про асоціацію, але він вважає, що "дата дійсно не є вирішальним питанням".

"Ми вже схвалили політичну частину угоди. Що ж до швидкого приєднання України до глибокої та всеохоплюючої ЗВТ з Євросоюзом, то це не видається таким вже й важливим – з огляду на те, який довготривалий процес змін потягне за собою цей вступ", - сказав Ерлер.

За його словами, Україна має сама визначити, коли для неї настане найбільш сприятливий момент для підписання другої частини Угоди про асоціацію.

"Рішення ЄС про розділення угоди на дві частини – політичну і економічну – було ухвалене, щоби дати певний сигнал і для Москви. І тепер ми очікуємо з боку Російської Федерації позитивної реакції щодо пропозиції країн Веймарського трикутника", - заявив Ерлер.

Він нагадав, що країни Веймарського трикутника – Німеччина, Франція та Польща – ще 30 березня заявили про необхідність обговорити в тристоронньому форматі – за участю України, РФ та Євросоюзу – питання про сумісність ЗВТ Україна-ЄС із інтенсивним торгівельно-економічним обміном між Україною та РФ.

"В тому числі, йдеться про консультації з питань подальшої взаємодії України з Митним союзом та Євразійським союзом", - наголосив він.

На запитання, чи можуть ці консультації призвести до перегляду тарифних квот та ставок, передбачених ЗВТ, Ерлер відповів: "В нинішній ситуації не може йтися про якісь змін до тексту угоди. В той же час, ми маємо бути гнучкими у реалізації угоди. Тут є варіанти".

За його словами, ідея щодо тристоронніх переговорів "має своїми витоками пропозицію Росії, що надійшла в листопаді 2013 року, напередодні Вільнюського саміту".

"Тоді ЄС відхилив пропозицію Москви. Але тепер ми бачимо, що це зумовило дуже серйозний конфлікт. Тепер ми розуміємо, що Україні дуже важко або навіть неможливо реалізувати вибір "або-або" між ЗВТ з ЄС та інтенсивною торгівлею з Росією", - заявив Ерлер.

"Ідеальною метою цих переговорів було би запропонувати Україні багатьох опцій, а не лише однієї. Крім того, звісно ж, метою був би серйозний діалог з Росією про її сумніви і занепокоєння, пов'язані із ЗВТ, ‒ ми маємо розвіяти ці сумніви", - сказав представник німецького уряду.

"Я нагадаю, що президент Росії Путін неодноразово говорив про необхідність створення єдиної зони вільної торгівлі від Лісабону до Владивостоку. Цю ідею у Німеччині сприймають з симпатією. То чому б не зробити і УА з Україною, і російські плани щодо інтеграції в МС кроками на шляху до її реалізації?", - зазначив Ерлер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування