Лавров образився на Захід і хоче нових відносин без "перекосу"

Четвер, 5 червня 2014, 11:51

МЗС Росії заявляє про ігнорування Заходом інтересів Москви. Кремль має намір проводити нову зовнішню політику.

У середу ввечері глава МЗС РФ Сергій Лавров виступив на засіданні Російського ради з міжнародних справ з промовою про зовнішню політику Росії, пише "Коммерсант".

Він вперше з початку конфлікту з Україною пояснив, які відносини Москва хотіла б вибудовувати з Заходом.

Лавров переконаний, що події на Україні " стали не проявом принципово нових тенденцій, а скоріше кульмінацією курсу, що здійснювався західними партнерами багато років у відношенні Росії".

Він також пожалівся на ставлення Заходу до Росії.

"Власне, звичка не сприймати росіян як своїх присутній в Західній Європі століттями. На жаль, лінія на те, щоб бачити в Росії насамперед суперника, а не партнера, проводилася і після розпаду СРСР. По суті, в більш м'якій формі був продовжений курс на стримування нашої країни", - поскаржився він

З виступу міністра випливало, що Москва розчарувалася в "нещирій" політиці США і Євросоюзу по відношенню до неї.

Глава МЗС Росії також заявив, що Захід ігнорував інтереси Москви, незважаючи на спроби Москви вибудувати "стратегічні відносини".

"Але одночасно західні партнери просували свій порядок денний, ігноруючи інтереси Росії, розширювали НАТО, в цілому вели справу до того, щоб пересунути контрольований ними геополітичний простір впритул до російських кордонів", - заявив він.

Сергій Лавров поскаржився, що "на Заході все легше встають щодо Росії в позу обвинувача".

"Останнім часом стало особливо очевидно, що зроблено вибір на користь активізації дій із "відкидання" Росії - мабуть, з боку США більш свідомо, а з боку ЄС - значною мірою з солідарності з американськими партнерами і в надії, що Росії доведеться " проковтнути " чергову хвилю наступу на її інтереси", - заявив міністр.

На його переконання, "цей вибір був зроблений задовго до початку кризи в Україні".

При цьому Лавров заявив, що "друге видання холодної війни в сучасному глобальному світі неможливе".

Глава МЗС РФ планує надалі вибудовувати нові відносини із Заходом.

"Хотілося б думати, що нинішня криза стане свого роду освіжаючою грозою, яка, можливо, не відразу, але дозволить перевести відносини з західними партнерами на більш здорову і чесну основу", - заявив він.

"У ній, напевно, буде менше болісних дискусій про пошук спільних цінностей та більше визнання права один одного бути різними, більше прагнення будувати відносини на міцному фундаменті рівноправності, взаємоповаги, взаємного врахування інтересів", - заявив Лавров.

З його промови випливає, що одним з зовнішньополітичних завдань Москви стане "виправлення історично сформованого перекосу в бік Заходу ".

Глава МЗС РФ запевнив, що " про вибудовування антиамериканських, антизахідних конструкцій мова не йде".

"Російська реакція на недружні випади з-за океану ясно свідчить, що ми не приймаємо запрошень до такого роду ігор і не маємо наміру втягуватися в безглузду конфронтацію тільки заради того, щоб надати США і НАТО бажаний образ ворога", - заявив Сергій Лавров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування