Єврокомісія підтвердила, що Медведєв бреше

Четвер, 3 липня 2014, 15:07

У Європейській комісії спростовують висловлювання російського прем'єра Дмитра Медведєва про те, що Україна відбирає із підземних сховищ газ, який призначено для ЄС.

Там констатують, що постачання російського палива до ЄС через Україну відбувається в нормальному режимі, передає УНІАН.

"Російський газ через територію України до ЄС поставляється нормально. Ми перебуваємо в контакті із зацікавленими сторонами. У цей момент ми очікуємо, що Україна поважатиме свої зобов'язання, в цьому вона нас запевнила. У нас немає інформації, яка б цьому суперечила", - сказала у четвер у Брюсселі на брифінгу представник європейського комісара з енергетичних питань Гюнтера Еттінгера Сабін Бергер.

Крім того, вона нагадала, що міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан виступив з ініціативою направити для перевірки потоку газу європейських експертів.

Бергер також нагадала позицію Європейської комісії, згідно з якою погрози російської сторони на адресу європейських компаній, які продають газ Україні, є неприйнятними. "Такі погрози неприйнятні. Компанії ЄС можуть вільно розпоряджатися газом, який вони купили", - підкреслила представник ЄК.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв звинуватив Україну у відборі європейського газу з ПСГ і передрік країні газову кризу.

"Україна за газ не платить. Заборгованість величезна. Беруть газ із підземних сховищ. До осені буде повноцінна газова криза", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

16 червня о 10.00 "Газпром" перевів Україну на передоплату, скоротивши до нуля постачання газу для країни й залишивши лише обсяги прокачування для європейських споживачів.

НАК "Нафтогаз України" виконує свої зобов'язання щодо транзиту газу в повному обсязі, але не виключає подання позову до арбітражного суду Стокгольма з метою перегляду чинного контракту з "Газпромом" щодо транзиту.

За словами міністра енергетики Росії Олександра Новака, НАК "Нафтогаз України" для гарантії безпечних поставок газу клієнтам російського "Газпрому" в державах Європейського Союзу повинна закачати у підземні сховища до початку зимового сезону 12 млрд кубометрів газу вартістю $4-5 млрд.

В Україні 12 підземних газосховищ загальною активною ємністю близько 31 млрд кубометрів. ПСГ є складовою частиною системи газопостачання України й транзиту палива її територією.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...